La doar un an și două luni de când asigură serviciul de salubritate, cu mici excepții, la nivelul întregului județ, compania Romprest dorește să iasă din afacere, fapt care ar produce prejudicii imense, despăgubirile putând ajunge chiar și la 50 de milioane de euro.

În acest sens, Romprest a notificat de mai multe ori Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Salubrizare (ADIS) Bacău, ultima sesizare fiind emisă pe 28 februarie a.c. ADIS are la dispoziție 90 de zile pentru a rezolva problemele ridicate de Romprest, mai precis până la 1 iunie. Dacă până atunci ADIS nu va reuși să soluționeze cererile Romprest, compania va sista operarea serviciului la nivelul întregului județ, cu consecințe dintre cele mai grave pentru unitățile administrativ-teritoriale parte a proiectului Sistem Integrat de Management al Deșeurilor, atât financiare cât și de mediu.

Principala nemulțumire a celor de la Romprest este dată de faptul că mașinile de colectare a gunoiului care operează în zona Oneștiului sunt nevoite să parcurgă zilnic 100 de kilometri în plus – drumul până la Bacău și înapoi – pentru depozitarea deșeurilor, aspect care nu a fost prevăzut în înțelegerea inițială. În acest fel, costurile de colectare și depozitare a gunoiului sunt mult mai mari.

Romprest ar fi trebuit să depoziteze gunoaiele colectate din zona Oneștiului în cadrul unei stații de transfer care ar fi trebuit amenajată în aproapierea Oneștiului, doar că amenajarea acesteia este departe de a se fi realizat, din cauza unor probleme juridice (licitația de atribuire a lucrării a fost contestată în instanță).

Din acest motiv, gunoiul colectat pe raza municipiului Onești și din împrejurimi a fost în tot acest timp transportat și depozitat la Bacău. În aceste condiții, Romprest solicită ca pe perioada de tranziție (până vor fi finalizate stațiile de la Onești, dar și de la Găiceana și Berești-Tazlău) să încaseze tariful maxim ofertat, adică 317 lei/tonă + TVA, atât în mediul urban, cât și în cel rural.

Romprest a câștigat licitația cu următoarele tarife: 162 lei/tonă + TVA, pentru deșeurile colectate din mediul urban, și 317 lei/tonă + TVA, pentru deșeurile din mediul rural.

“Eu încă mai sper că se va găsi o cale prin care să rezolvăm această problemă. Sunt optimist, deși ne aflăm într-o situație gravă. Pe de altă parte, și acest optimism al meu scade cu un procent în fiecare zi care trece și nu găsim o rezolvare. Riscurile sunt imense, sper ca cele 65 de UAT-uri parte în contract să înțeleagă că trebuie să asigurăm un echilibru pe perioada de traziție, până când stațiile de transfer vor deveni operaționale. Cum m-aș putea eu uita în ochii primarului Gnatiuc, cât timp UAT Onești este cu plata la zi, și cu toate acestea riscă să rămână fără operatorul de salubrizare?, ne-a declarat Bogdan Seto (foto mic), directorul executiv al ADIS Bacău.

Dacă nu se va ajunge la o înțelegere, Romprest va sista operarea la nivelul întregului județ, iar cauza se va soluționa în instanță. “Ar fi groaznic să se ajungă acolo, indiferent care vor fi costurile, că va trebui să plătim despăgubiri de 13 milioane de euro sau de 7 milioane de euro. Paguba poate fi, însă, mult mai mare de atât, pentru că nu este doar investiția de 14 milioane de euro a celor de la Romprest, ci și cele 36 de milioane de euro cu care a fost finanțat acest proiect, din fonduri europene. Ar putea fi un dezastru!, a concluzionat directorul executiv al ADIS.