În urma lucrărilor Adunării Generale a Acționarilor (AGA) de la RAFO, bulgarul Miroslav Dermendjiev a fost desemnat administrator special al rafinăriei aflată în insolvență. De la lucrările AGA a lipsit acționarul majoritar, compania belgiană Result – 4 – You, acesta fiind reprezentat de o persoană împuternicită cu mandat de vot.

Bulgarul Miroslav Dermendjiev este una dintre persoanele impuse în board-ul de conducere al RAFO încă din momentul în care societatea oneșteană a fost cumpărată de Petrochemical Holding GmbH Viena, companie controlată de oligarhul rus Iakov Goldovskiy. De altfel, în urma AGA de la începutul lui august, Dermendjiev fusese validat pentru un nou mandat de doi ani să ocupe funcțiile de director general, respectiv de președinte al Consiliului de Administrație al RAFO.

dermendjievEste cel puțin curios cum Miroslav Dermendjiev și-a păstrat pozițiile înalte în cadrul RAFO și după presupusa vânzare a societății de către Goldovskiy. Să ne amintim că RAFO este, cel puțin la nivel declarativ, proprietatea firmei belgiene Result – 4 – You, asta după ce, un timp foarte scurt, s-a mai aflat în proprietatea unor oameni de afaceri moldoveni, prin intermediul firmei Anders Capital GmbH.

Aceste transferuri repetate de proprietate ridică foarte multe semne de întrebare, în condițiile în care, indiferent cine se proclamă șef peste tot patrimoniul RAFO, în funcțiile de conducere ale rafinăriei oneștene sunt mereu aceeași oameni, pe care foștii angajați ai combinatului îi numesc, simplu, “oamenii lui Goldovskiy”. 

Revenind la ultima ședință AGA, care a avut loc joi, 8 decembrie, trebuie menționat faptul că reprezentantul acționarului majoritar al RAFO nu a precizat absolut nimic legat de modul în care vor fi asigurate resursele financiare necesare menținerii în stare de conservare a unității. Este binecunoscut faptul că starea de conservare a RAFO presupune costuri semnificative de natură energetică, comercială, bugetară și salarială, aceasta fiind singura șansă ca unitatea să rămână atractivă pentru un eventual cumpărător serios, interesat cu adevărat să facă producție la Onești.

În ultima perioadă circulă informații că un consorțiu iranian s-a arătat interesat să cumpere RAFO, vizita la Bacău a amnasadorului Iranului la București și discuțiile purtate de acesta inclusiv cu primarul Gnatiuc nefiind întâmplătoare.