Începutul de an a venit cu o scumpire exagerată la carnea de porc, ceea ce ne-a făcut fruntaşii Europei la acest capitol. Fermierii noştri vând kilogramul de carne de porc în viu cu aproape 50 la sută mai scump faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, scrie observator.tv.

Pesta porcină a făcut ravagii peste tot în lume, cererea de materie primă a crescut, la fel şi preţurile, care doboară record după record.

Prețul la carnea de porc este astăzi în România cu 13,4% mai mare faţă de media Uniunii Europene, cu 23,4% mai mare faţă de Franţa, faţă de Germania cu 8,9% mai ridicat, față de Polonia cu 14,3% iar față de Spania cu 19,8% mai mare.

Această scumpire exagerată este pusă pe seama efectelor produse de pesta porcină africană, care a distrus multe dintre marile ferme de suine din lume, producția tot mai mică ducând la creșterea prețului.