Timp de două zile, pe 12 și pe 13 mai, iubitorii de animale din Onești au avut posibilitatea să adopte un câine fără stăpân dintre dintre sutele de patrupede care populează adăpostul de lângă Obor, în cadrul unei campanii inițiate de autoritățile locale și care a fost promovată intens, inclusiv pe rețelele de socializare.

Campania de adopție a câinilor fără stăpân de la Onești s-a încheiat cu un eșec răsunător, asta deși autoritățile au demarat o acțiune de informare, conștientizare și educare a populației în acest sens, iar problema maidanezilor generează de fiecare dată discuții aprinse mai ales în mediul online.

Numai că dacă pe rețelele de socializare numărul iubitorilor de animale din Onești pare a fi cel puțin de ordinul sutelor, toți având măcar o soluție pentru rezolvarea problemei, în realitatea lucrurile stau complet diferit.

Așa se explică faptul că doar O SINGURĂ PERSOANĂ (da, ați citit bine!) s-a prezentat la adăpostul de lângă Obor și a adoptat un cățel în cele două zile cât a ținut campania desfășurată de autoritățile oneștene! Și asta a fost cam tot.

Aproape tot pentru că peste numai două zile, acel cățel s-a întors înapoi în adăpost, adus de persoana care îl adoptase, dintr-un motiv, însă, obiectiv: copilul persoanei respective suferea de alergie la părul de animale, afecțiune descoperită tocmai cu această ocazie. Pentru necunoscători, alergia la părul de animale este o reacție exagerată a sistemului imunitar la contactul cu părul de animale, simptomele cel mai des întâlnite în acest caz fiind tuse, iritație oculară, secreții nazale apoase și alte simptome asemănătoare astmului.

“Bine măcar că l-a adus (n.r. – pe câine) înapoi și nu l-a abandonat pe stradă, cum au procedat multe alte persoane. Trebuie să precizez că toți câinii oferiți spre adopție sunt vaccinați, deparazitați, crotalizați, sterilizați gratuit și îngrijiți conform vârstei și normelor actuale. Numai că atunci când adopți un câine din adăpost trebuie să-ți asumi și niste responsabilități, semnezi anumite documente, și mă gândesc că din această cauză și acest număr foarte scăzut al adopțiilor”, a explicat medicul veterinar Victor Popescu.

“Dar noi avem la adăpost program de vizite și adopții în fiecare zi a săptămânii, de luni până vineri, între orele 10.00 și 14.00”, a adăugat doctorul.

O nouă campanie, de această dată de sterilizare gratuită, va avea loc week-end-ul acesta, între 27 și 29 mai, la adăpostul de la Obor (detalii AICI).