Autoritățile oneștene mai au o groază de treburi de făcut până să rezolve problema apei. Având în vedere situația economică înregistrată de secția de apă-canal din cadrul SC Domeniul Public și Privat SA Onești (DPP) în numai o lună de activitate (130.000 de euro – pierderi!), este clar că Primăria și Consiliul Local Onești trebuie să acționeze rapid pentru a limita proporțiile dezastrului.

Chiar dacă s-au făcut toate demersurile necesare pentru a deveni membri ADIB (Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Bacău) și acționari CRAB (Compania Regională de Apă Bacău) – doar așa se poate beneficia de fonduri europene pentru reabilitarea sistemului de alimentare cu apă și de canalizare – autoritățile oneștene au și un “plan B” de lucru.  De altfel, procesul de aderare la ADIB nu este chiar floare la ureche, cum părea la început. Din câte se pare, mai multe unități administrativ-teritoriale (UAT) membre nu privesc cu ochi buni intrarea Oneștiului în ADIB, în condițiile în care municipalitatea oneșteană are încă litigii pe rolul instanțelor de judecată cu SC Apă Canal SA.

Pentru că intrarea în ADIB va întârzia, ceea ce face ca nici rețele de apă și canalizare să nu poată fi predate spre administrare CRAB, autoritățile locale caută să pună cât mai repede pe picioare SC Apă Municipal SA, societate care urmează să preia serviciul de apă și canalizare, de la DPP. Dar asta nu este tot!

În curând, serviciul de apă și canalizare al orașului ar putea ajunge din nou în administrarea unei societăți private, în genul SC Apă Canal SA. Primăria Onești testează deja piața în acest sens. “S-a trimis o scrisoare deschisă către mai mulți operatori ai serviciilor de alimentare cu apă și de canalizare din România prin care verificăm interesul acestora pentru concesionarea serviciului în Onești”, se arată într-o informare privind activitatea Secției apă-canal din cadrul DPP. În plus, “compartimentele de specialitate ale Primăriei municipiului Onești au primit ca sarcină să demareze procedura de licitație publică pentru concesionarea serviciului public de alimentare cu apă și de canalizare având în vedere recomandarea Consiliului Concurenței”.

Printre societățile contactate care activează în acest domeniu se numără și SC Apa Nova București, care practică la nivelul Capitalei unele dintre cele mai scăzute tarife din țară.