Ordonanța de urgență 13 privind modificarea Codurilor penale, care a fost retrasă de Guvernul Grindeanu la presiunea străzii, nu generează un conflict între instituții, iar Guvernul a acționat legal, în sfera lui de influență, au stabilit judecătorii Curții Constituționale a României, care au analizat sesizările făcute de președintele Klaus Iohannis și de Consiliul Suprem al Magistraturii (CSM).

Nu orice conflict dintre autorităţi îmbracă condiţia unui conflict juridic de natură constituţională. Doar acel conflict întruneşte elementele unui conflict juridic de natură constituţională în care părţile îşi arogă puteri, atribuţii, competenţe din sfera de activitate a celorlalte autorităţi sau când o autoritate îşi declină competenţa şi nu îşi exercită rolul pe care îl are potrivit obligaţiilor sale sau refuză să-şi îndeplinească un asemenea rol. În situaţia de fapt, noi am constatat că nu există un asemenea conflict nici între autoritatea judecătorească şi Guvern, nici între Parlament şi Guvern”, a declarat Valer Dorneanu, președintele CCR, pentru Digi 24.

Dorneanu a mai explicat totodată că Executivul are, prin lege, puterea de a legifera ordonanțe de urgență, peste Parlament, care este organul legislativ al țării. OUG nr. 13 a fost abrogată de Guvern în urma protestelor masive din țară (au ieșit în stradă peste 500.000 de români, în toată țara).