O inițiativă legislativă depusă la Parlament, prin care se urmărește reducerea consumului de apă îmbuteliată, dar și diminuarea consumului de băuturi carbogazoase, prevede obligativitatea operatorilor economici care oferă servicii de alimentație publică să furnizeze, la cerere și în mod gratuit, apă potabilă de la robinet clienților săi.

Argumentul inițiatorilor acestui proiect este că apa și băuturile carbogazoase îmbuteliate sunt sursele principale pentru producerea de deșeuri din plastic.

Inițiativa legislativă aflată pe masa de lucru a parlamentarilor se mai adresează autorităților și instituțiilor publice centrale și locale și tuturor angajatorilor în raport cu proprii angajați, care la rândul lor vor avea obligația să furnizeze, la cerere și în mod gratuit, apă potabilă de la robinet.

Totodată, conform proiectului, autorităţile publice şi firmele de alimentaţie publică – baruri, restaurante, cafenele, aşadar – vor avea obligaţia să afişeze într-un loc accesibil şi vizibil publicului următorul anunţ: „Această unitate oferă, la cerere şi în mod gratuit, apă potabilă de la robinet”.

Un alt proiect prevede ca, în cazul în care se constată că parametrii de calitate ai apei potabile din locuințe nu sunt respectați, locatarul va beneficia, la cerere, de un filtru de apă al cărui cost va fi decontat de primăria din localitate în situația în care neconformitatea este generată de rețeaua interioară, dar şi de către reţeaua exterioară în cazul în care implementarea măsurilor de remediere durează mai mult de 7 zile. (sursa: adevarul.ro)