De curând, s-a deschis în Onești încă un restaurant cu specific italienesc, iar Daniel Vasilachi, proprietarul “L’Osteria” și cel care deține controlul absolut în bucătăria localului, este categoric: “la noi se servesc cele mai bune paste din oraș. E de ajuns să încercați o singură dată!”

E greu să rezumi varietatea de forme pe care o ia materia primă în bucătăria unui italian. Daniel Vasilachi, care împreună cu soția sa, Oana, a deschis “L’Osteria”, pe faleza râului Cașin din Onești (fosta Mama Maria), nu este italian, dar s-a școlit acolo.

“M-am întors acasă pentru că mă săturasem să trăiesc printre străini, mi-au ajuns 8 ani. Cu banii strânși mi-am dorit să deschid un restaurant cu specific italienesc și asta am făcut. Nu avem decât două luni, dar deja ne-am format clienții noștri. Sunt convins că pe măsură ce lumea ne va descoperi și vor gusta din preparatele noastre, vom avea tot mai mulți clienți. Bucătăria nu este pentru oricine, când guști dintr-un preparat trebuie să trăiești o satisfacție supremă”, ne-a spus Daniel, care a gătit la un moment dat și pentru nume mari ale fotbalului internațional: Lucram la Picanhas, un restaurant renumit din Milano, unde piesa centrală era steak-ul de vită argentiniană, iar printre clienții obișnuiți se numărau Ronaldinho, Eto’o și Diego Milito. Am lucrat o perioadă și la Ritz, la Berlin, unde, vă dați seama, venea numai lume bună!

Meniul autentic italian începe cu antipasti sau gusatri reci (aperitive), urmează supa, iar apoi pastele și de-abia de aici începe măiestria bucătarilor italieni – spaghetti, lasagna, tortellini, tagliatelle, fettuccine, etc.

Daniel folosește în bucătăria “L’Osteria” numai ingrediente italienești – se aprovizionează direct de la sursă, inclusiv făina fiind adusă din Italia – asta pentru că foile de lasagna, fettuccine și tagliatelle sunt preparate de casă. Și nu doar pastele, ci și sosurile. Posibil să fiu puțin lipsit de modestie, dar cred că eu prepar cel mai bun sos ragu din oraș (n.r. – care dă savoare renumitelor paste bolognese), a punctat Daniel. Până și uleiul de măsline ori sarea de mare folosite sunt aduse tot din Italia. Condimentele sunt aceleași care se folosesc în bucătăriile marilor restaurante din Peninsulă.

După ce a lucrat în bucătării vestite, precum cele ale lanțului hotelier Ritz-Carlton, și asta nu doar în Italia, Daniel mizează exclusiv pe priceperea sa în bucătărie. “Este prestigiul nostru în joc. Să nu se înțeleagă, însă, că servim doar paste. Avem meniuri cu carne, fie că e vorba de carne de porc, de vită sau de pui, fie că vorbim de delicatese marine, la care adăugăm sosurile și condimentele specifice, care le schimbă gustul și le dau acea aromă mediteraneană. Și nu lipsește Risotto (n.r. – orezul), gătit în diferite forme. O farfurie trebuie să arate însă și foarte bine. Nu trebuie să fie prea elaborată, ci gândită cu stil pentru a crea emoții puternice”, a adăugat Daniel.

Cum orice masă se termină cu desert, nici acest aspect nu a fost scăpat din vedere de proprietarul “L’Osteria”. Iar tiramisu te face efectiv să te lingi pe degete, fiind tot produs de casă, ca de altfel toate deserturile.

Un produs din meniul “L’Osteria” pe care nu-l au celelalte restaurante cu specific italienesc din oraș – cel puțin asta susține Daniel – este cocktail-ul de creveți cu sos roz. Un sos cu adevărat magic! “Sosul se prepară după o rețetă secretă”, a refuzat Daniel, zâmbind, să ne dezvăluie ingredientele acestui sos cu adevărat special.