Reputatul dirijor oneștean CRISTIAN LUPEȘ revine în orașul natal pentru un CONCERT DE EXCEPȚIE

0
1956

După succesul concertului de lansare care a avut loc la finalul lunii august, la Tescani, Turneul național 100 x Enescu revine în județul Bacău. Vineri, 28 septembrie, orele 19.00, Bucharest Festival Ochestra și dirijorul Cristian Lupeș vor încânta publicul pentru a doua oară, cu muzica lui Enescu și a doi dintre compozitorii care au ilustrat magistral, prin opera lor, importanța Premiului Național de Compoziție „George Enescu”.

Concertul va avea loc la Biblioteca Municipală Radu Rosetti din Onești, partener al evenimentului, și se va desfășura în cadrul Zilelor Culturii Călinesciene, un eveniment cultural cu tradiție din 1969.

Este, așadar, un bun prilej pentru locuitorii din județul Bacău care nu au reușit să ajungă sau să prindă un loc la concertul de lansare de la Tescani, dar și pentru cei care doresc să retrăiască magia acelei seri, de a se întâlni sau reîntâlni cu muzica unui Enescu tânăr și plin de energie și a doi dintre cei mai fascinanți compozitori contemporani.

Programul cuprinde:

Dansuri românești de Béla Bartók

5 of Millenium de Liviu Dănceanu

Octuor op. 7 de George Enescu

 

Intrarea este liberă.

Dansurile românești ale lui Béla Bartók sunt o suită de 6 piese scurte, compuse în 1915. Piesele au la bază 6 melodii transilvănene pentru vioară : Jocul cu bâta, Brâul, Pe loc, Buciumeana, Poarga românească, Mărunțel.

5 of Millenium a lui Liviu Dănceanu este o condensare a unui întreg mileniu de muzică, în doar 5 minute. Piesă pentru corzi și gong, ea a fost prezentată în primă audiție în 2009, de către Filarmonica din Iași, avându-l la pupitrul dirijoral tot pe Cristian Lupeș. “Lucrarea este, de fapt, o mașină a timpului. Dănceanu a fost, printre altele, și profesor de Istoria muzicii, ceea ce i-a conferit ușurința de a realiza această “călătorie”, pornind de la Renaștere, Preclasicism/Baroc, Clasicism și ajungând, în 5 minute, în zona contemporană. Între secolele pe care le parcurge lucrarea, tracerile se fac prin gong și glissando ceamintesc de acel sunet hollywoodian care sugerează călătoria în timp.” (Cristian Lupeș)

Octuorul tânărului Enescu „poate fi văzut ca o piesă de teatru, în care 12 personaje sunt jucate de către 8 actori (8 instrumente). Toată lumea renunță la cuvinte, dar strategiile dramaturgice se păstrează. Se pare că autorul îi permite masculului alfa, cu care debutează la unison piesa, să se dezvolte și apoi să tot interacționeze cu al doilea ceva mai discret, mai șovăielnic din pricina tehnicii în canon în care este expus. Urmează o serie de portretizări și acțiuni dinamice, aproape cinematografice.Voi strica surpriza intenționat, spunându-vă că autorul a anticipat oarecum emanciparea feminină și curentele din jurul acesteia, propunându-ne în partea a 3-a o temă lirică, gingașă, frumoasă și feminină. Coliziunea ideatică a celor 12 teme/personaje apare în ultima parte, generând o furtună în care ideile sunt fisurate, apoi se sparg, ajungând să fie pulverizate. Dintre rămășițele în derivă se recompune personajul feminin amintit ca fiind „personajul câștigător”, reprezentat de un val care curăță întreg câmpul de luptă.” (Cristian Lupeș)

Partenerii Turneului național 100 x Enescu sunt: Filarmonica Mihail Jora din Bacău, Filarmonica Dinu Lipatti din Satu Mare, Filarmonica Oltenia din Craiova, Filarmonica din Sibiu, Biblioteca Municipală Radu Rosetti din Onești, Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj, Filarmonica din Oradea, Muzeul Național Cotroceni din București, Universitatea Națională de Muzică București, UniCredit Bank și Muzeul Național al Literaturii Române.
Susținător: Prototip Studio, Cluj.

Proiectul este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

***

Zilele Culturii Călinesciene, evenimentul în cadrul căruia este prezentat concertul din 28 septembrie, este cea mai cunoscută manifestare publică organizată la Onești. De o longevitate remarcabilă în cultura românească contemporană, Zilele Culturii Călinesciene a reunit, de la prima ediție din anul 1969 și până în prezent, reprezentanți de frunte ai științei, artelor și literaturii române, oameni de cultură care au animat dezbateri aprinse, au citit, au interpretat, au jucat, au creat cultură, dintre care îi amintim pe Victor Eftimiu, Alice Vera Călinescu, Iorgu Iordan, Constantin Ciopraga, Al. Piru, Nichita Stănescu, Marin Sorescu, Ion Negoițescu, Nicolae Manolescu, Eugen Simion, Nicolae Breban, George Pruteanu, George Bălăiță, Mihai Șora, Mircea Cărtărescu, Ana Blandiana, Alex Ștefănescu, Tudorel Urian, Nicolae Georgescu, Gheorghe Grigurcu, Mircea Dinescu, Ion Caramitru, Leopoldina Bălănuță, Valeria Seciu, Sherban Lupu, Liviu Dănceanu, Mariana Petrașcu, Constantin Berdilă, Corul „Madrigal” și lista poate continua.

„Prezența tinerilor muzicieni ai Bucharest Festival Orchestra și a dirijorului Cristian Lupeș se constituie într-o garanție a echilibrului dinamic trecut-viitor prin oficierea sublimă a unui prezent continuu.” (Gabriel Fornica-Livada, Fundația Națională G. Călinescu, organizatoarea „Zilelor Culturii Călinesciene”)

***

Turneulnațional 100 x Enescu se desfășoară în perioada 31 august – 8 noiembrie.A fost lansat la Tescani (31.08), luna aceasta ajunge la Satu Mare (23.09), Oradea (24.09), Cluj-Napoca (25.09) și Onești (28.09), iar în lunile următoare va continua la Craiova (24.10), Sibiu (27.10) și București (23.10, 28.10 și 08.11).

Primul concert al turneului, susținut la finele lui august, la Casa Memorială Rosetti Tescanu – George Enescu, a avut un succes răsunător. Publicul, venit înclusiv din județe învecinate Bacăului și din București, a depășit cu mult așteptările organizatorilor.

Intrarea la concertul din 28 septembrie, orele 19.00, de la Biblioteca Municipală Radu Rosetti – Onești, este liberă.