Rămâne cum am stabilit

UNU PE TROTUȘ A ANTICIPAT CORECT FAPTUL CĂ PRIMĂRIA ONEȘTI SE VA CÂȘTIGA ANUL ACESTA CU MAI PUȚIN DE 5.000 DE VOTURI

0
1043

Prezența foarte scăzută la urne ar putea favoriza discuțiile pe marginea reprezentativității noului edil-șef al orașului. Sociolog: “E o falsă problemă”

Inginerul Nicolae Gnatiuc a reușit să câștige cea mai înaltă funcție din administrația publică oneșteană, la capătul unei lupte strânse doar până la un moment dat. Asta pentru că între Gnatiuc și Lazăr, al doilea clasat, s-au pus până la urmă aproape 1.500 de voturi. Practic, candidatul PNL nu a luat decât o treime din voturile care i-au revenit liderului social-democraților oneșteni.

Interesant este faptul că noul primar ales a fost votat de 4.735 de cetățeni, în condițiile în care, în urmă cu patru ani, Emil Lemnaru primea girul a 5.957 de persoane. Totuși, pentru că prezența la urne a fost atunci mult mai ridicată, cele 5.957 de voturi obținute de Lemnaru (locul 2 la vremea respectivă, după Laurențiu Neghină) au însemnat în procente doar 27,14 la sută. Acum, Gnatiuc a câștigat cu un procent ceva mai mare – 30,54 la sută.

Dacă la alegerile precedente s-au prezentat peste 22.000 de cetățeni cu drept de vot, acum numărul total de voturi valabil exprimate a fost de 15.552. În procente, gradul de participare a fost de 44 la sută, în urmă cu patru ani, și de numai 35,90 la sută – pe 5 iunie a.c. “Nu știu în ce măsură sunt îndreptățiți oneștenii să ridice problema reprezentativității noului primar. Nimeni nu i-a oprit să iasă la vot! E o falsă problemă. Nu cred nici că organizarea unui tur doi de scrutin, dacă legea ar fi permis treaba asta, ar fi schimbat lucrurile esențial”, ne-a declarat un sociolog.

Dintre cei 12 candidați înscriși în cursa pentru Primăria Onești, mai bine de jumătate n-au fost votați nici măcar de cei care au semnat pe listele lor, permițându-le astfel să candideze.