Dacă s-ar face un clasament al celor mai dinamici oameni din țară, Dan “Dubi” Cordon ar ocupa cu siguranță un loc fruntaș, el practicând simultan fotbal, box, fitness, atletism, ciclism și înot.

Până să devină un atlet desăvârșit, “Dubi”, cum îi spun toți prietenii, a trecut, însă, printr-un moment de cumpănă – un accident de circulație cumplit. Până la urmă, acesta avea să-i schimbe definitiv cursul vieții.

Dăm firul poveștii mult înapoi. Este 1 septembrie 1998. “Dubi” se urcă la volanul mașinii sale, un VW Golf,  gri-metalizat, și se pune în mișcare. N-are permis de conducere de mult timp, dar strunește impecabil caii-putere de sub capotă. Parcă plutește pe șosea, asfaltul se pierde îndărăt metru cu metru.

Lunca Câlnicului este un sătuc situat în partea nord-estică a județului Brașov, pe DN 11. Dacă vii dinspre Onești, ca să ajungi în vechiul Kronstadt este musai să treci prin “Luncă”. De-acolo, până în orașul de sub poalele Tâmpei n-ar mai fi de mers decât 10-15 minute, cu mașina.

“Dubi” conduce liniștit. Până în clipa în care se întâmplă nenorocirea. “Intrasem pe o porțiune de drum drept. Am depășit o mașină, iar când să revin pe banda mea, o altă mașină din față a frânat brusc. Carosabilul era umed, am intrat în acvaplanare… ghinionul meu a fost că din față a venit un bus cu marfă. Impactul a fost frontal. De-acolo nu-mi mai amintesc nimic, m-am trezit direct pe patul de spital”, rememorează “Dubi”.

Sârme, șuruburi, tije

Urmările accidentului au fost înfiorătoare. Tânărul de 29 de ani s-a ales cu o groază de traume. Peste tot era plin de sânge. Capul pieptului îl durea groznic, după ce se proptise în volan și chiar îl zdrobise. Chin! Piciorul stâng a avut, însă, cel mai mult de suferit. Genunchi fisurat, dublă fractură la gleznă, alte patru degete fracturate, dintre care cel mare nu s-a mai vindecat niciodată. “Eram plin de sârme, șuruburi, tije. Dacă ar mai fi fost în perioada aceea antene TV, cred că le-aș fi dereglat multora semnalul”, glumește Dan.

poza-perchiuChiar dacă în situația lui puțini ar mai fi găsit puterea să continue lupta, “Dubi” a luat din tot acest necaz partea plină a paharului: “De pe patul de spital, eu îmi fixasem deja barometrul meu: să pot să fac din nou măcar Perchiul. Chiar nu-mi puteam închipui viața fără să mai fac deloc mișcare!” Tip extrem de ambițios, Dan și-a forțat limitele organismului până într-acolo încât a contrazis și cele mai optimiste pronosticuri ale medicilor, în privința recuperării sale. “Trebuia să merg cu sprijin până în aprilie. Dar în ianuarie m-am dus la control pe picioarele mele. Mergeam șchiopătat, e drept, dar nu mă ajutam de cârje, de nimic. Doctorul și-a făcut cruce când m-a văzut!

În anii care au urmat, Dan și-a intensificat pregătirea fizică și și-a diversificat și mai mult antrenamentele. Așa a ajuns să facă simultan fotbal, box, ciclism, fitness, înot și atletism. “La 47 de ani, mă simt mai pregătit decât la 20”, concluzionează “Dubi”.

“Tot ce am făcut în viață, am făcut cu maximă seriozitate! Chiar și când mai trag câte un șpriț, îl fac <profi>” – Dan Cordon

 

Sparring cu Iftimoaie

Chiar dacă nu s-a concentrat pe o singură disciplină sportivă, “Dubi” nu a spus niciodată “nu” invitației de a-și măsura forțele cu atleți de calibru, fiindu-le partener de sparring lui Ionuț Iftimoaie sau unor elevi de-ai lui Relu Auraș. “Totdeauna mi-a plăcut să mă compar cu campionii. Unitatea mea de măsură au fost vârfurile”, explică Dan, care a pus prima dată mănușile de box în mâini în ’94. “<Piticu’> (n.r. – Constantin Dimofte) m-a luat la sală. Abia ne cunoscusem. Mi-a plăcut și de atunci continuu să vin constant”. Arta fitness-ului, Dan Cordon a deprins-o tot la începutul anilor ’90, de la multiplul campion național Marius Roman. Iar pe Perchiu aleargă neîntrerupt, cel puțin de trei ori pe săptămână.

Ghinion cu repetiție sub Tâmpa

poza-caseta-accident-tampaDintre toate sporturile pe care le practică, Dan a luat cel mai în serios atletismul, în sensul în care numai în ultima lună a participat la două competiții oficiale, omologate: Maratonul Regal Sinaia (10 mai) și Maratonul Internațional Brașov (29 mai). În prima competiție, a alergat pe distanța de 10 km și a încheiat cu un rezultat excepțional – locul 7 – având în vedere că a concurat alături de sportivi profesioniști, legitimați la diferite cluburi din țară.

Participarea la maratonul de la Brașov are o poveste aparte. Când mai avea de parcurs doar 2,5 km din cei 10,5 prevăzuți, “Dubi” a făcut o contractură musculară urâtă. O asistentă medicală aflată pe traseu i-a zis să abandoneze. “Nici n-am vrut să aud de așa ceva. Am continuat să alerg, mai pe călcâie, cum s-a putut. M-am mai și oprit ca să-mi masez zona cu probleme, dar când am ajuns aproape de finish, m-au luat cârceii și la piciorul drept. Chiar și așa, am constatat cu surprindere că am oprit cronometrul la 58 de minute, în condițiile în care acasă, când mă pregăteam pentru concurs, scoteam cam o oră și două minute, și asta pe 10 km! Cred că aveam un timp excelent la 8 km, când am suferit prima contractură musculară, altfel n-aș fi scos niciodată rezultatul ăsta”, spune cu mândrie Dan.

Ciclismul, new entry

poza-ciclismUltima dragoste a lui Dan în materie de sport este ciclismul. “I-am convins pe băieții de la fotbal să facem și câte un traseu pe bicicletă. Pedalăm câte 30,40 sau chiar 50 de kilometri, cam de două-trei ori pe săptămână. Ritm, mișcare, natură”, relatează “Dubi”. Deși s-a apucat mai serios de ciclism doar din vara trecută, Dan a apucat deja să colecționeze trei biciclete profesioniste. În ceea ce privește înotul, Dan are un fix: “Nu-mi place să înot în bazin acoperit. De fapt, în bazin. Mă simt închis. La mare sau în vreun lac generos este altă treabă!”.

Cantonament în vacanță

poza-pattayaFaptul că este proprietarul unei rețele de cablu TV, afacere dezvoltată în timp, îi permite lui Dan Cordon să-și facă programul cum dorește. Dar “Dubi” este atât de înnebunit să facă sport încât nici în concediu de odihnă nu are stare. Astfel, un sejur în Thailanda, la Pattaya, s-a transformat într-un veritabil cantonament. “Inițial, nu am găsit nici un traseu de alergare. Intrasem în panică. Așa m-am înscris la cursuri de muay-thai, ca să am totuși prilejul să fac mișcare. Abia apoi mi-a picat fisa că pot alerga în jurul complexului în care eram cazați. Dar nici la muay-thai nu am renunțat. Dimineață, la prima oră, alergam cam 8 km, după-amiaza eram la sală!”.

A “crescut” lângă Mircea Lucescu 

“Dubi” este originar din Hunedoara, iar prima sa dragoste a fost fotbalul. A jucat câțiva ani la juniorii Corvinului, în perioada în care echipa mare îl avea ca antrenor pe Mircea Lucescu, iar Rednic, Andone, regretatul Mișa Klein ori Romică Gabor îmbrăcau tricoul “siderurgiștilor”. “Klein era un model pentru mine, aprope că-l divinizam. A fost un sportiv complet!”, spune Dan. Acesta s-a mutat în Onești în ’85, urmându-și mama, după ce părinții s-au despărțit.

MOTTO-urile lui “Dubi”

Box – “Încasează cât mai puțin sau deloc și pune probleme”

Fotbal – “Ajută-ți echipa să câștige”

Ciclism – “Păstrează ritm intens”

Înot – “Bucură-te de apă și natură”

Atletism – “Câștigă timp și distanță”

Fitness – “Dacă te arde mușchiul, înseamnă că ai lucrat bine”