Nicolae Gnatiuc spune că nu s-a luat încă nicio decizie privind formarea unei majorități în Consiliul Local, dar sugerează faptul că o alianță cu PNL este puțin probabilă # În privința aparatului buget, Gnatiuc admite în parte că este cam pompos și mărturisește că există posibilitatea ca o parte dintre angajații Primăriei să fie puși pe liber # Despre relațiile pe care le are cu Andrei Șerban (n.r. – fostul primar de la Slănic Moldova) și cu Laurențiu Neghină, nașul de cununie, respectiv nașul de botez al copilului său cel mic, nu a vorbit prea mult

N-au trecut nici 24 de ore de când a aflat rezultatul final al votului oneștenilor. Este “fresh”, deși ne-am fi așteptat să-l găsim încercănat. Asta ne spune că a sărbătorit succesul cu moderație. Pășește sigur. Poartă un sacou bej, croit la mare artă, o cămașă în dungi și o pereche de blugi în trend, strânși pe pulpă. Dialogul se înfiripă repede.

Reporter: Domnule Gnatiuc, spuneți-ne care sunt obiective pe termen scurt pe care vi le-ați propus din postura de primar ales al municipiului Onești?

Pentru început, doresc să fac o radiografie completă și complexă asupra tuturor departamentelor din Primărie, Direcția de Asistență Socială, DPP și Piața Municipală, iar, în urma analizei, luarea de urgență a măsurilor ce se impun pentru a pune lucrurile pe un făgaș normal, care să vină în întâmpinarea nevoilor comunității.

Cum ați cataloga această campanie electorală? Pe ultima sută de metri au fost destule atacuri nu tocmai ortodoxe între candidați, în special în mediul virtual?

Sunt dezamăgit de unii dintre contracandidații mei, care au dat dovadă de lipsă de etică. Dar îmi place să vorbesc despre viitor, și să las deoparte trecutul.

Se anunță restructurări la Primărie!

poza-gnatiuc-pt-tifet-pg-3Lumea spune că aparatul bugetar ar fi supradimensionat și că se impune o restructurare de urgență. Dvs. ce credeți?

Tind să cred că pe alocuri este adevărat, dar după cum v-am spus mai devreme, în urma unei analize vom trage concluziile potrivite, și vom acționa în direcția necesară.

La nivel național, PSRo și PNL au avut un protocol, semnat înainte de alegeri. Credeți că el va funcționa și după alegeri, inclusiv în teritoriu?

Nu doresc să vorbesc despre alianțe politice în care nu este implicat partidul din care fac parte.

ALDE nu a obținut decât două mandate, astfel că PSD nu poate constitui majoritate în Consiliu Local cu această formațiune politică, fiind nevoie de încă un consilier. Poate fi acesta independentul Gelu Panfil?

Este prematur să vorbesc despre o eventual majoritate. Dar vă asigur că va fi o majoritate construită în beneficiul locuitorilor municipiului Onești.

Care ar fi șansele ca PSD să formeze majoritate cu PSRo, ținând cont că i-ați avut parteneri și în mandatul trecut, ei fiind atunci sub umbrela UNPR?

Răspunsul l-am dat mai devreme. Să așteptăm validarea alegerilor și după aceea vedem ce este cel mai potrivit de făcut.

Dar cât de posibilă ar putea fi o alianță PSD-PNL? Ar v-ar asigura o majoritate confortabilă…

Le urez mult succes liberalilor în CL, în mandatul 2016-2020, și-i asigur de toată disponibilitatea mea în realizarea proiectelor pe care și le-au asumat în programul politic. Aceeași disponibilitate o am față de toate grupurile politice care au venit în fața oneștenilor cu programe realizabile.

Miza PSD la aceste alegeri pe mai mult de 8 mandate?

Da. Măsurătorile sociologice făcute în timpul campaniei electorale ne indicau treaba asta.

Cum comentați rezultatele obținute de PSD la nivelul județului Bacău și, mai departe, al întregii țări?

Dau încredere că România poate merge într-o direcție bună, și speranța ca în toamnă să obținem o majoritate consistentă în parlamentul României, care să conducă spre numirea unui prim-ministru social-democrat.

Despre dvs., se spune că sunteți “omul” lui Adi Șerban (n.r. – fostul primar al orașului Slănic Moldova). Cât este de adevărată această afirmație?

Tatăl meu s-a numit Gnatiuc Neculai, și mama mea Gnatiuc Lenuța. Sunt copilul lor legitim, unul dintre copiii lor legitimi, deci trageți dvs. concluzia al cui sunt.

De ce considerați că Andrei Șerban a pierdul alegerile la Slănic Moldova?

Ar trebui să-l întrebați pe dânsul.

Trecem la alt capitol. Este adevărat că PSD-ul l-a scos din cărți pe domnul Neghină, la aceste alegeri, cum se vehiculează?

PSD-ul în Onești l-a dat primar pe Nicolae Gnatiuc și asta reprezintă foarte mult și pentru organizația locală PSD, și pentru oneșteni.

Atunci, de ce credeți că domnul Neghină nu s-a mai poziționat de partea lui Alexandru Cristea, după ce își manifestase această intenție foarte clar, la începutul campaniei?

Nu pot să vă răspund decât prin faptul că domnul Neghină și-a exprimat în mediul online intenția de a ieși total din viața politică. Este decizia dumnealui și nu o comentez.

Care mai este relația dvs. cu domnul Neghină, ținând cont că acesta este nașul copilului dvs.?

Este aceeași relație ca din 2012, până în 2015.

Într-un post de pe pagina de facebook a publicației UNU PE TROTUȘ, un cititor al ziarului comentează laconic victoria dvs., făcând aluzie la pozele pe care obișnuiți să vi le faceți alături de angajații DPP, când aceștia realizează diferite lucrări. Scrie respectivul: < Foarte bine…treceți la muncă să aibă omul decor pentru poze > Cum i-ați răspunde?

M-aș bucura să am un decor ce merită a fi fotografiat în tot orașul, adică întreg municipiul Onești să arate foarte bine. Cred că asta ar fi în beneficiul oneștenilor.

O ultimă întrebare. Care credeți că este soluția cea mai potrivită în cazul Termon? Este totuși vorba de o investiție de peste 20 de milioane de euro, care tinde să ajungă la fier vechi…

Subiectul Termon necesită o analiză mai complexă înainte de a oferi un răspuns.

După întrebarea asta chiar tragem linie. Unde s-a făcut diferența la vot, în opinia dvs.?

În caracterul candidaților.