Statisticile oficiale plasează România la coada civilizației, în ciuda pretențiilor europene pe care ne clamăm cu orice ocazie.

Potrivit unui document prezentat de Ministerul Educației, aproape 2.500 de unități de învățământ din țara noastră au grupurile sanitare încă în exterior. În această categorie intră școlile din mediul rural.

Situația la nivelul județului Bacău nu este neapărat rușinoasă ca în alte județe din Moldova. Pe de altă parte însă, se vede cu ochiul liber cât de greu se mișcă lucrurile – au trecut totuși 28 de ani de la Revoluție! – și că nu există nici acum o strategie clară de dezvoltare economico-socială, cel puțin în această direcție.

În Bacău mai sunt astăzi 37 de unități de învățământ cu WC în fundul curții, în condițiile în care în județul vecin Covasna numărul școlilor cu grupul sanitar în exterior este de numai 10.

Dacă ne raportăm strict la situația din Moldova, județul Bacău stă cel mai bine la acest capitol al rușinii, în care ultimul loc (chiar la nivel național) îi revine Vasluiului, unde sunt nu mai puțin de 389 de școli cu WC în fundul curții!

Situația din Moldova:

Bacău – 39 unități școlare cu grupul sanitar în exterior

Vrancea – 64

Neamț – 74

Iași – 207

Botoșani – 207

Suceava – 219

Vaslui – 389.

În țară, sunt județe unde lucrurile stau mult mai bine decât în județul Bacău (Ilfov – 1, Mureș – 2, Giurgiu – 8), aproximativ la fel (Alba – 30, Bistrița-Năsăud – 34, Caraș-Severin – 39, Maramureș – 32), sau mai rău (Brașov – 62, Bihor – 76, Argeș – 104, Mehedinți – 118).

Concluzia este una nefericită pentru moldoveni: jumătate dintre elevii școlilor cu WC în fundul curții învață în această regiune a țării. Mai mult decât atât, în județele Vaslui și Botoșani aproximativ unul din trei elevi nu are acces la grupuri sanitare  în interior, în timp ce Bucureștiul și județele Ilfov și Brașov au cele mai mari procente de unități de învățământ  cu toaletele în interior.