Imediat după confirmarea prezenței virusului pestei porcine africane la un cadavru de porc domestic dintr-o gospodărie din comuna Oituz, diagnostic stabilit de către Laboratorul Național de Referință pentru Diagnostic și Sănătate Animală, a avut loc o ședință a Centrului Local de Combatere a Bolilor, condusă de prefectul județului, Maricica Luminița Coșa.

La ședința de ieri dimineața, a participat și Mihai Amarandei, unul dintre consilierii personali ai ministrului Agriculturii, Petre Daea, dar și primarii comunelor limitrofe, din zona de protecție și supraveghere, respectiv din unitățile administrativ-teritoriale Oituz, Târgu Trotuș, Slănic Moldova, Pârgărești, Mănăstirea Cașin, Cașin, Tîrgu Ocna, Bogdănești.

“Planul de măsuri specific pentru zona de protecție se aplică în localitățile Oituz, Călcâi și Marginea, din comuna Oituz, pe o rază de 3 km. Planul de măsuri pentru zona de supraveghere se aplică în toate localitățile, pe o rază de 10 km.

Inspectoratul de Poliție Județean, Inspectoratul Județean de Jandarmi și Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Animalelor verifică respectarea restricțiilor prin puncte de control în trafic.

Se solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor de prevenire şi combatere a bolii, având în vedere gravitatea acesteia şi consecinţele economice deosebit de grave generate de apariţia ei.

Pesta porcină africană nu se transmite la om, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire. Singurele specii afectate sunt porcii domestici şi mistreţii”, se arată într-o postare pe pagina oficială de facebook a Insituției Prefectului Bacău.

Următoarea ședință a Centrului Local de Combatere a Bolilor va avea loc luni, 18 februarie, ora 10.00.