Autostrada Brașov – Onești – Bacău este cea mai rentabilă variantă dintre toate care au fost analizate, și nu doar din punct de vedere al costurilor, aceasta este concluzia la care au ajuns experții PASSA și JASPERS.

Rezultatele studiului comandat de Lucian Șova în perioada în care parlamentarul băcăuan se afla în fruntea Ministerului Transporturilor sunt fără echivoc: autostrada Bacău – Onești – Brașov este cea mai bună variant dintre toate legăturile de mare viteză între Moldova și Transilvania, care au fost luate în discuție.

Dintre cele trei coridoare analizate – Suceava – Cluj (coridorul Nord), Iași – Tg. Mureș (Centru) și Bacău – Brașov (Sud), care au vizat mai multe elemente (costuri, structura terenului, ponderea ariilor protejate de viitoarea autostradă, etc), cel mai bine a ieșit, de departe, autostrada care ar urma să treacă pe lângă Onești.

Costuri (la nivelul anului 2018):

Târgu Mureș – Iași = 5,1 miliarde de euro (lungime 310 km)

Brașov – Bacău = 2,1 mld. euro (173 km)

Cluj – Suceava = 4,1 mld. euro (280 km)

În privința ponderii ariilor protejate traversate de fiecare autostradă în parte, din nou autostrada Bacău – Onești – Brașov stă cel mai bine – doar 8,1%, în vreme ce în cazul autostrăzii Iași – Tg. Mureș vorbim de un procent uriaș – 54,8%.

Nu în ultimul rând, analiza experților indică faptul că gradul de dificultate cel mai scăzut al lucrărilor îl are autostrada  Bacău – Brașov (30,8%), față de 52,11% – cât este gradul de dificultate în cazul traseului Tg. Mureș – Iași.

Cel mai important lucru însă, chiar dacă varianta Bacău – Brașov este prevăzută pentru exercițiul financiar al UE care începe în 2020, s-a obținut finanțare pentru studiul de fezabilitate și proiectul tehnic încă din acest an.

„Anul trecut, Comisia Europeană a acceptat să finanțeze încă din acest exercițiu financiar partea de pregătire a proiectelor. Când începe șantierul, proiectul trebuie să fie pregătit, pentru ca să nu mai fie probleme de mediu, iar coridorul să fie liber de sarcini”, a spus, conform zdbc.ro, fostul ministru Lucian Șova, într-o conferință de presă care a avut loc, azi, la Centrul de Afaceri din Bacău. (sursa foto: zdbc.ro)