Municipiul Onești se află, începând de azi, sub cod galben de apă cu program. Timp de două săptămâni, între orele 11.00 și 16.00, la robinete nu va curge niciun strop de apă. Cel mai mult au de suferit agenții economici din oraș și, implicit, clienții acestora.

Pentru oneșteni urmează două săptămâni de coșmar, în care vor avea apă la robinete doar 12 ore pe zi. Cel mai tare însă, noul program de furnizare a apei (între orele 05.00-11.00 și 16.00-22.00) îi afectează pe agenții economici din oraș care activează în domeniul serviciilor (restaurante, saloane de înfrumusețare, clinici medicale, etc).

Restaurantele rămân fără apă curentă tocmai la amiază, când volumul de lucru în bucătării și implicit pe sală atinge cote maxime (mai ales în cazul unităților care le oferă clienților Meniul Zilei). În cazul saloanelor de înfrumusețare, supliciul lipsei de apă la robinete între orele 11.00 și 16.00 ar fi acționat în special în week-end-uri. Șansa acestora, dacă poate fi vorba despre așa ceva, constă în faptul că începând de lunea viitoare se intră în postul Paștelui. Prin urmare nu se vor mai organiza nunți, cununii și botezuri, ceea ce înseamnă că și vizitele reprezentantele sexului frumos în astfel de locații, la sfârșit de săptămână, se vor rări. “Chiar dacă nu se mai țin nunți și cumetrii, mai sunt aniversări, evenimente de genul corporate, nu e așa de simplu precum pare. Atâta timp cât nu este apă cinci ore, nu se poate funcționa în condiții normale!, a explicat patronul unui salon de cosmetică. “Nu cred că este restaurant în Onești care să nu aibă în dotare un rezervor de apă. Dar chiar dacă ne facem provizii, nu e ca și când ai avea apă la robinet, să fie clar. Ne chinuim!”, a prezentat situația șeful unui local din oraș.

“Sunt curios care este punctul de vedere al celor de la Direcția de Sănătate Publică Bacău. Despre ce igienă putem vorbi în acest caz, când toată vesela se spală la lighean?! Ce să mai vorbesc despre toalete, unde nu se mai trage apa atâtea ore! O să ne îmbolnăvim cu toții!”, ne-a declarat un domn revoltat.

O femeie care are copiii la școlile din oraș s-a arătat foarte îngrijorată: “De ani de zile ne chinuie cu apa asta! În aceste școli se poate spune pre drept cuvânt că lipsesc condițiile minimale de igienă. Cum ar putea ști acești copii despre ce înseamnă <stil de viață sănătos>, că în ultimul timp se tot bate monedă pe asta, dacă noi nu îi ajutăm să deprindă obiceiuri minimale de igienă?”

Oneștenii nu vor avea apă la amiază timp de două săptămâni. Această modificare de program a fost impusă pentru ca lucrătorii SC Domeniul Public și Privat SA (DPP) să facă mai multe verificări tehnice ale rețelei de apă, pentru identificarea pierderilor.

“Din cauza lipsei apei derivă o serie de boli infecțioase cu transmitere digestivă. Bolile digestive cele mai frecvente sunt reprezentate de hepatita acută virală, de diarei specifice, cum ar fi dizenteriile, salmonelozele intestinale”, avertizează medicii specialiști.

Numai în prima lună de activitate a Secției Apă-Canal din cadrul DPP, care administrează serviciul de apă și canalizare al orașului, s-au înregistrat pierderi financiare de 130.000 de euro.