UPDATE – 16 iunie, ora 11.30: Află care este părerea primarului comunei Buciumi, Fănică Cozma, despre acest incident. CLICK AICI

ȘTIRE INIȚIALĂ

O mașină de pompieri aparținând Detașamentului Onești a rămas blocată pe o uliță îngustă din satul Răcăuți, comuna Buciumi, din cauza unor lucrări de canalizare aflate în lucru. S-a întâmplat aseară (n.r. – joi, 15 iunie, în jurul orelor 21.00).

Din fericire, n-a fost vorba decât despre o alertă falsă, în sensul că în zona semnalată că ar fi în flăcări – în apropierea cătunului Conți, populat în totalitate de cetățeni de etnie romă – nu s-a produs niciun incendiu care să necesite intervenția pompierilor, ci doar un foc mic, care a fost stins rapid de localnici.

Nu se știe, însă, ce s-ar fi întâmplat dacă pompierii chiar ar fi fost nevoiți să intervină pentru stingerea unui foc zdravăn în zona respectivă. În momentul de față, toate căile de acces către acel loc sunt imposibil de străbătut de o mașină de pompieri care plină cu apă poate depăși lejer 40 de tone greutate, din două motive: ulițele sunt extrem de strâmte, iar astăzi satul Răcăuți este plin de șanțuri, Primăria amenajând rigole.

De altfel, acesta a și fost motivul pentru care mașina de pompieri nu a mai putut înainta nici un metru către locul presupusului incendiu, drumul începând să se surpe sub greutatea acesteia.

În aceste condiții, trei pompieri s-au deplasat pe jos până la locul indicat că ar în flăcări (niște mormane de gunoi, situate pe marginea drumului care coboară din Răcăuți înspre cătunul Conți), pentru a constata care este situația în realitate.

Pentru că s-a dovedit a fi o alarmă falsă, pompierii au făcut cale întoarsă, mașina fiind nevoită să meargă cu spatele mai bine de 300 de metri, neavând spațiu să întoarcă pe toată această distanță.

“Doamne-ferește de un incendiu în satul nostru, că ardem ca șobolanii! Nu vedeți că pompierii nu pot să ajungă pe nicăieri?! Și șanțurile astea au fost săpate ca naiba, trebuiau făcute cât mai în lateralele drumului, de aceea nici mașina de pompieri nu a mai putut înainta. Plus că Primăria trebuia să aibă o ordine, s-a apucat de făcut șanțuri în cinșpe locuri deodată și nu a terminat treaba nicăieri, satul e plin de săpături”, s-au plâns sătenii.