La cererea guvernelor țărilor în care este prezentă, compania Facebook oferă în fiecare an zeci de mii de date personale despre conturi sau utilizatori ai aplicațiilor sale: Facebook, Messenger, WhatsApp și Instagram.

Pe parcursul anului trecut, Guvernul României a avut 54 de solicitări către Facebook, privind obținerea anumitor informații despre utilizatori, trei dintre acestea fiind în regim de urgență, notează paginademedia.ro.

În total, la cererea autorităților române au fost verificate 118 conturi sau utilizatori de Facebook.

În 2016, cele mai multe solicitări de verificare au fost făcute de Guvernul Statelor Unite – aproape 50.000! – acestea vizând un număr de aproximativ 80.000 de utilizatori. În top 3 în această privință urmează India, care a verificat 18.3000 de conturi și utilizatori, și Marea Britanie, care a cerut informații despre 15.200 de conturi și utilizatori.

În raportul celor de la Facebook se precizează că guvernele nu solicită doar date despre utilizatori, ci și urmărirea unor conturi  sau utilizatori de către Facebook. De altfel, Facebook păstrează timp de trei luni înregistrările tuturor conturilor care au legătură cu anchete oficiale penale.

Din nou SUA, urmată de Canada și Brazilia sunt primele trei țări în funcție de numărul de solicitări făcute în 2016 pentru urmărirea de conturi sau utilizatori de facebook. SUA a avut peste 70.000 de solicitări prin care au fost puse sub urmărire aproape 140.000 de conturi sau utilizatori.