Știu foarte bine cât de bine s-au avut. S-au îndrăgit de-adevăratelea, aș îndrăzni să spun. Ziaristul Daniel Conțescu și fostul fotbalist Daniel Prodan. Nu i-am cerut voie lui Conțescu să public asta. Sunt ultimele lui cuvinte, după moartea unuia care i-a fost ca un frate, dacă nu mai mult. Conțescule, permite-mi… Ziarul meu e mărunt, altele sunt fără de sfârșit…

contescu“Viața nu se termină c-o groapă”!

 A luat sfârșit o zi grea, în care Didi Prodan, cel mai cald suflet și cel mai vertical om din Generația de Aur, s-a dus să se odihnească, la doar 44 de ani! A murit purtând de unul singur o luptă, trăgând tare pentru adevăr împotriva răului! Când n-a mai putut, inima i-a explodat în piept! 

Nu era băut în ziua fatidică (garantează pentru asta Dumitru Mihalache – ”Tata Meche”, cel care a ajuns primul la el), iar autopsia nu s-a făcut doar pentru că soția nu a dorit ca omul cu care s-a măritat în 1994 să se ducă ciopârțit pe lumea cealaltă.

Păcat că familia nu a dorit ca televiziunile să transmită înmormântarea la care au venit sute de oameni. Astfel, și altă lume ar fi avut ocazia să vadă cum Hagi plânge ca un copil, cum pe Popescu il gâtuia emoția, în timp ce citea de pe telefonul mobil mesajul de adio, iar lui Panduru, Prunea și lui Lăcătuș le tremurau buzele de emoție. De fier mi s-a părut doar Lupescu, dar poate că și sufletul lui vibra.
Pentru cei care l-au îndrăgit pe Didi, voi oferi alte câteva elemente descriptive ale negrului moment.


@ Gică Popescu a fost în toate aceste trei zile acolo unde s-a aflat sicriul. Tot timpul, la căpătâiul lui Didi. ”Atât am mai putut face pentru el”, mi-a zis ”Baciul”. Și Țiți Dumitriu, nașul de cununie al lui Didi, a stat tot timpul lângă coșciug.


@ Didi Prodan și-a iubit cel mai mult mama. Iar dorința lui mordibă a fost să treacă pe lumea cealaltă fără suferință, brusc, și la fel precum cea care i-a dat viață. Un apropiat al familiei a dezvăluit la parastas că Maria Prodan a murit în 2013 la fel ca fiul ei: în timp ce se uita la televizor și suferind tot un infarct! Tatăl lui Didi s-a stins în 2002, în accident de mașină. Conducea Mercedesul primit de Didi ca urmare a calificării la Cupa Mondială din 1994.


@ În coșciug, prietenii de la Satu Mare i-au pus un clop de oșan. Fostul internațional a mai luat cu el un tricou al Stelei, unul al naționalei, precum și o minge de fotbal.


@ La cimitir, și avocata lui Didi, doamna Diana Gavra, care mi-a spus că a doua zi trebuia să se vadă cu Didi, pentru a semna niște hârtii având legătură cu litigiul de muncă de la FRF!


@ Un prieten de-al lui Didi a venit special din America, ca să-l conducă pe ultimul drum. Acesta îi vorbea numai cu ”Tătucă dulce”.


@ De la Satu Mare au venit foștii colegi de la Olimpia, cu Tibi Csik și Paul Mihai cap de listă, precum și Iosif Vigu (70 de ani), antrenorul care l-a descoperit și căruia Didi îi spunea ”Meștere”. ”Mă așteptam să mă ducă el pe mine la groapă, nu eu pe el”, spunea Vigu, în timp ce îl înjura pe Iordănescu, lângă care a jucat la Steaua.


@ Galeria Stelei – spectacol pirotehnic la cimitirul din Pipera. Băieții n-au făcut pic de zgomot în timpul slujbei, respectând solemnitatea momentului.


@ Slujba de două ore și jumătate a fost ținută de un sobor format din patru preoți, afară, în fața micuței capele. Familia Prodan a adus special un preot de la Satu Mare. Mi-a plăcut mult o vorbă de-a acestui părinte: ”Viața nu se termină c-o groapă”!


@ Doi arbitri in activitate au venit la înmormântare: Cristian Balaj și Istvan Kovacs (născut în Carei, ca și Didi), precum și alți trei foști, Sorin Corpodean, Vasile Avram și Valeriu Argăseală.

@ Steaua i-a avut pe Reghe și pe MM Stoica. Mihai Stoichiță a venit ca prieten de familie cu Prodan.

@ De la Viitorul, în afară de Hagi, a venit Cristi Bivolaru, posibil candidat la șefia FRF. în 2018.

@ Iordănescu, Doboș și Belodedici, trei dintre cei care i-au făcut viața amară lui Didi în ultima perioadă, au stat amestecați în mulțime, și nu lângă sicriu, precum Hagi, Popescu, Stelea, Lupescu, Panduru, Prunea, Munteanu, Moldovan, Lăcătuș, Adi Ilie, Răducioiu și Contra. Iordănescu și Doboș nu au îndrăznit să vină la parastas, însă Belo a făcut-o. De asemenea, ”trădătorul” Vlădoiu nu a călcat nici prin cimitir, nici pe la restaurantul în care s-a ținut parastasul. A fost însă, timid, trecând aproape neobservat, la ”Arena Națională”, cu o zi înainte.

@ FRF i-a trimis pe Marcel Pușcaș și pe Sorin Cojocaru, veniți mai degrabă în calitate de prieteni de-ai lui Didi decât de oficiali. 

@ Liga l-a avut pe șeful Gino Iorgulescu, un alt prieten bun de-al lui Didi Prodan.

@ Mircea Sandu și Mircea Pascu sunt doi foști șefi ai FRF veniți la căpătâiul lui Didi. 

@ Mara, Contra, Gabi Popescu, Augustin Călin, Sabin Ilie, Ciocoiu s-au adunat din toată țara la cimitirul din Voluntari, dar și la parastas.

@ Didi a avut prieteni în toate domeniile. La parastas au venit Miță, de la Bere Gratis, și Dan Bitmann. Solistului de la Holograf, Didi îi zicea ”Bitmanezul”. Nici Virgil Ianțu nu l-a uitat. Fosta mare handbalistă Narcisa Lecușanu a venit să-și ia rămas bun de la Prodan.

@ A lipsit doar Costel Gâlcă (antrenor la arabi), cel care făcea parte din trioul prieteniei Prodan-Gâlcă-Panduru. Sunt convins că este cel mai îndurerat dintre toți, în afara familiei. Didi nu-l scotea din ”Costeluș”. Pe Panduru îl alinta ”Pandișpanu”.

@ Didi i-a iubit mult pe oamenii săraci, se simțea mai bine în compania celor simpli decât atunci când stătea alături de fițoși. Pe femeia de serviciu de la.FRF a dus-o la Satu Mare și a îmbrăcat-o din cap până-n picioare, când îi trăia mama. Știind dorința lui Didi, familia a dorit ca la pomană să vină și oameni ai străzii. Aceștia au avut ocazia să stea la doar câțiva metri de personaje precum Hagi, Stelea, Răducioiu…

Acesta a fost Daniel Claudiu Prodan, prietenul meu!

PS: Daniel Conțescu este unul dintre cei mai aprigi jurnaliști de sport, mereu obiectiv și incoruptibil. O să vă spun despre el mai multe cu altă ocazie, poate o să reușesc să-l și aduc la Onești, cine știe…