Ocupă 17 hectare pe platforma fostului Combinat de Prelucrare a Lemnului din Comănești, iar astăzi este cea mai mare fabrică de panel din lume și o poveste de succes pentru industria prelucrării lemnului din județul Bacău. Pe scurt, Holzindustrie Schweighofer Baco Comănești.

E o poveste frumoasă, în esență povestea investițiilor constante în tehnologie și în oamenii noștri”. Sunt vorbele directorul tehnic al companiei, oneșteanul Cristi Higiu (foto mare), care sintetizează cel mai bine cele găsite de reporterii UNU PE TROTUȘ la HS Baco, în timpul unei vizite de informare organizată cu presa din județ.

HS Baco este parte din Grupul Schweighofer din 2010, înainte fiind operată de finlandezii de la Metsäliito vreme de peste 10 ani. La preluarea de către investitorii austrieci, fabrica avea aproape 400 de angajați și o capacitate de producție de 39.000 m3 pe an. Șapte ani mai târziu, și după investiții totale de 25 de milioane de euro, numărul angajaților aproape s-a dublat (maximul din 2016 urcând spre 750 de angajați), iar capacitatea de producție a ajuns la 145.000 m3 anual – de aproape patru ori mai mare.

A fost foarte important să aducem cele mai noi tehnologii de producție existente la ora actuală, iar eforturile au fost pe măsură. Ca exemplu, investiția finalizată în toamna anului 2014 a costat peste 14 milioane de euro, rezultând una dintre cele mai moderne secții de producție din lume, cu un nivel foarte ridicat de automatizare. Vedeți cum arată linia. În zona scannerelor, viteza depășește 160 m/s, aproape 600 km/h – asta este viteză de croazieră pentru un avion mai mic”, spune Cristi Higiu.

Panelul este, practic, un panou din lemn stratificat – un miez din lamele presate la temperaturi înalte peste care vin materiale de acoperire precum furnir, HDF sau PAL.

HS Baco folosește doar cheresteaua de rășinoase care nu poate fi prelucrată superior și nu prelucrează buștean. “Cine găsește un singur buștean la Baco primește un premiu de la mine”, râde Higiu. “Într-o notă mai serioasă, valoarea adăugată în fabrica noastră este de 250-300 de euro pe fiecare metru cub de materie primă. Tocmai tehnologia avansată și pregătirea profesională de excepție a colegilor ne permit această performanță.

Potrivit unei analize Ziarul Financiar din luna aprilie, HS Baco a fost și în 2016 cel mai mare exportator din județul Bacău. Produsele fabricii din Comănești ajung în peste 40 de țări și sunt folosite în industria mobilei, construcții și amenajări interioare.

Moto-ul companiei este Perfection in Timber– suntem o companie responsabilă, cu o viziune de dezvoltare pe termen lung a industriei. Investițiile continuă și în acest an.În cursul verii instalăm o stație de răcire nouă a panelului care reduce timpul de aclimatizare și ne face mai eficienți la livrare către clienții noștri. Această stație a costat peste o jumătate de milion de euro, iar în următoarele 12 luni e posibil să ne apropiem de un milion de euro în total, investiți doar în tehnologie”, concluzionează Cristi Higiu.