Numărul alarmant de îmbolnăviri a dus la declanșarea epidemiei de gripă în România. E oficial, avem epidemie de gripă în România! Anunţul autorităţilor e fără precedent: au declanşat alerta medicală după doar două săptămâni epidemice, şi nu trei aşa cum spune procedura. Explicaţia? Numărul îmbolnăvirilor este atât de mare încât trebuie luate măsuri urgente. 18 oameni au fost răpuşi de virus, cinci dintre ei sunt copii.

La nivelul județului Bacău, în săptămâna 27 ianuarie  – 2 februarie, s-au confirmat 96 de cazuri de gripă, din care 16 cazuri au necesitat internare la secţiile de Boli Infecţioase din cadrul Spitalului Județean de Urgență Bacău, Spitalului Municipal de Urgență Moineşti şi Spitalului Municipal Oneşti.

Din cele 96 de cazuri de gripă, după cum informează DSP Bacău, 18 cazuri sunt confirmate prin teste rapide, iar celelalte sunt diagnosticate clinic.

Cele mai multe cazuri se regăsesc la grupa de vârsta 5-14 ani (44 de cazuri).

Pentru evitarea apariţiei unei epidemii prin afecţiuni respiratorii acute recomandăm populaţiei:

– Consultarea medicului de familie pentru simptome care sugerează gripa, inclusiv pentru a stabili o eventuală indicaţie de spitalizare;

– Izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologie asemănătoare gripei;

– Respectarea etichetei tusei şi strănutului (utilizarea de batiste de unică utilizare sau tuse/strănut la nivelul regiunii interne a articulaţiei cotului);

– Igiena adecvată a mâinilor, în vederea reducerii raspândirii virusului;

– Evitarea aglomeraţiilor;

– Continuarea vaccinării antigripale.

CITEȘTE ȘI: Cursuri suspendate la o clasă de elevi din Onești, din cauza absenteismului ridicat provocat de viroze