Poliția română a prezentat o statistică a consecințelor accidentelor rutiere petrecute anul trecut. Statistica evidențiază și o creștere semnificativă a numărului accidentelor grave cauzate de conducerea sub influența alcoolului.

1.600 de oameni s-au stins din viață în urma accidentelor rutiere produse în 2018, ceea ce înseamnă că 5 români mor la fiecare 24 de ore pe șosele patriei.

Potrivit Poliției Române, principalele cauze ale accidentelor rutiere grave au fost viteza neadaptată la condițiile de drum, traversarea neregulamentară a pietonilor și neacordarea de prioritate pietonilor.

În medie, în fiecare zi a anului 2018 s-au produs 24 de accidente rutiere grave, care s-au soldat cu cinci morți, 22 de răniți grav și nouă răniți ușor.

Spre deosebire de anii trecuți, cele mai multe accidente grave (39%) s-au produs pe raza localităților urbane, respectiv în orașe, scrie observator.tv.

Statisticile Poliției Române arată că, spre deosebire de anul 2017, în anul 2018 numărul accidentelor rutiere grave cauzate de conducerea sub influența alcoolului a crescut cu 39%.

“Riscul de a muri în cazul producerii unui accident se dublează prin nepurtarea centurii de siguranță: dacă 1 din 8 victime care au purtat centura în momentul accidentului și-a pierdut viața în urma impactului, în cazul victimelor care nu purtau centura 1 din 4 a decedat”, se arată în buletinul siguranței rutiere.

În ceea ce privește indicele de responsabilitate, polițiștii au arătat că bicicliștii și motocicliștii manifestă un comportament mult mai puțin responsabil, fiind cu o mare frecvență vinovați de producerea accidentelor în care sunt implicați.

“La polul opus, cei care conduceau un mijloc de transport în comun și au fost implicați într-un accident rutier au fost doar în 1 din 5 cazuri vinovați de producerea acelui accident”, au explicat polițiștii.

Cât despre agresivitatea în trafic, aceasta se manifestă cel mai frecvent prin flash-uri şi claxoane, gesturi ori cuvinte obscene, iar în mare parte, conducătorii auto, susțin că sunt mai degrabă victime decât autori, mai scrie sursa citată.