Șeful Institutului “Matei Balș”, Adrian Streinu-Cercel, susține că România se află “la debutul transmiterii local-comunitare” a coronavirusului și îndeamnă persoanele vârstnice și cele cu unele afecțiuni cronice să rămână la domiciliu până la 10 săptămâni”, notează observator.tv.

Streinu-Cercel a admis totodată, în cadrul unei intervenții telefonice la Observator, că România este “destul de aproape” de scenariul limitării drastice a circulației.

Suntem destul de aproape! Noi astăzi, am făcut o analiză la Institutul Național de Boli Infecțioase Matei Balș și am spus în felul următor: Primul punct, asistăm la debutul transmiterii local-comunitare”.  Deci, suntem pe un trend care este ușor ascendent și, care, tradus în fapt, înseamnă că mergem ușor-ușor spre transmitere comunitară. Dacă suntem așa, mergem la punctul 2 și spunem la ce ne așteptăm: ”Și ne așteptăm să asistăm la o creștere rapidă a numărului de cazuri care pot necesita intensificarea măsurilor de distanțare socială, care trebuie aplicate gradual, astfel încât să protejeze în primul rând categoriile la risc și să mențină funcționalitatea economică”. Mi se pare, iarăși, o chestie de bun simț. Și mai mult decât atât: ”oprirea totală a activităților economice poate avea consecințe deosebit de grave asupra sustenabilității sistemului de sănătate și a capacității de a trata pacienții”. Deci, asta este ce am identificat noi în cursul acestei dimineți, din punct de vedere al situației actuale. Și chiar am spus, în continuare, am spus în felul următor: ”Persoanele în vârstă de peste 70 de ani să rămână la domiciliu, iar autoritățile locale să le permită asigurarea de alimente, medicamente și alte produse de strictă necesitate, în cazul în care nu au familii care să facă acest lucru.

În România sunt 308 cazuri de infectare cu noul coronavirus, dintre care peste 80% sunt “de import”.

Articolul integral AICI