În cadrul Spitalului Județean de Urgență Bacău se amenajează, în aceste zile, un laborator pentru testarea COVID-19. Aparatul de testare Real-Time PCR și echipamentele conexe sunt achiziționate de spital, cu finanțare din partea Consiliului Județean, valoarea acestora fiind de peste 100.000 euro. Acestea au fost deja comandate, urmând să fie livrate din Polonia, în perioada următoare, în funcție și de timpii de staționare în punctele vamale, după cum a precizat europarlamentarul Dragoș Benea, într-o postare pe Facebook.

“Amenajarea propriu-zisă a incintelor și spațiilor, dată fiind complexitatea lucrării și exigențele de protecție (laboratorul va avea grad sporit de securitate biologică), costă peste 150.000 euro, bani proveniți din donațiile oamenilor cu suflet din mare din Bacău. Directorul SJU Bacău a estimat că laboratorul va fi operaționalizat la finalul lunii aprilie.

Spitalul va dispune de o sursă independentă de alimentare cu apă, lucrările la acest obiectiv fiind pe final. Rezerva de apă a SJU va avea un rezervor nou, de 500 mc, și stație nouă de epurare. Împreună cu sursele de apă deja existente, SJU va avea o autonomie la alimentarea cu apă de peste 2 săptămâni, în cazul producerii de avarii la nivelul municipiului Bacău. Este un proiect pe care l-am prins în bugetul CJ din 2016, cu o valoare totală de peste 2 milioane euro. Rezerva de apă a SJU este, din păcate, un alt proiect care a stat mai mult timp în proceduri și contestații, decât în lucrarea propriu-zisă. Va fi pusă în funcțiune tot la sfârșitul lui aprilie”, se mai arată în postarea lui Dragoș Benea. (foto: facebook.com/Dragos Benea)