Un tânăr antreprenor din Onești a demarat mai multe discuții cu oficialitățile locale și cu alte entități și împreună au stabilit un plan de măsuri necesare în lupta împotriva epidemiei de coronavirus, la nivelul orașului.

Oneștenii pot avea în orașul lor un aparat de testare a COVID-19 dintre cele mai performante, la care se pot efectua peste 1.000 de teste pe zi, pentruu achiziția acestuia fiind necesare 110.000 de euro. Există însă și un plan B, în cazul în care nu se strâng banii necesari sau timpul de livrare este prea lung.

Mai jos, textul integral publicat de Edi Tărcuță pe facebook:

Buna dimineata din nou!
Acum o ora am avut o intalnire la Spitalul Municipal Onesti, la care au participat conducerea Spitalului si reprezentanti ai Primariei 
Onesti. Se pare ca nu am fost singurii care ne-am gandit la binele acestui oras, iar in paralel mai multe persoane fizice si juridice si-au manifestat intentia de a contribui la sustinerea Spitalului pentru a ajuta sa depasim aceasta criza.
Din cele discutate, am aflat ca la momentul actual exista un ONG – Asociatia Septembrie Medical Onestean, prin care am putea derula aceasta campanie de strangere de fonduri si implicit achizitiile propuse.
Din discutiile avute cu persoanele abilitate din cadrul spitalului, si bazandu-ne pe numarul mare a celor care vor sa contribuie la aceasta campanie, s-a ajuns la concluzia ca:

PLAN A. Cea mai eficienta achizitie ar fi un aparat de testare covid-19 ultraperformant, in valoare de 110.000 euro. Aparatul este capabil sa efectueze pana la 1000 de teste/zi si mai mult, in situatia depasirii acestei epidemii, el va ramane sa functioneze in unitatea noastra spitaliceasca, fiind capabil sa efectueze si alt gen de teste pentru alte afectiuni medicale. Ideea a fost ca daca tot cheltuim o suma mare de bani, sa putem folosi si ulterior achizitiile. Stiu, este o suma intradevar mare, dar si noi suntem multi.
Din cauza faptului ca achizitia acestui aparat depinde de mai multi factori : timpul de strangere a fondurilor, daca se va atinge suma necesara, daca la momentul strangerii vom mai gasi pe stoc aparatul respectiv, timpul de productie si livrare in caz ca stocul este epuizat, s-a decis ca in situatia in care furnizorul, la momentul comenzii, va estima un termen de livrare care va depasi timpul estimat pentru care aparatul sa isi exercite utilitatea ( de ex.august, septembrie), sa avem un plan B de actiune pentru a ajuta Spitalul.

PLAN B. In situatia in care achizitia aparatului prezentat mai sus, devine un target irealizabil – din cauza lipsei de fonduri, lipsa stoc, termen prea mare de livrare – cu banii stransi se vor achizitiona echipamente de ventilatie si alte echipamente si produse de protectie destinate luptei impotriva virusului covid-19.

In plus, pentru o transparenta totala, am convenit cu managerul Spitalului, dl. Gelu Nicolcea, ca ONG-ul mai sus mentionat sa faca public un extras de cont INAINTEA inceperii campaniei de strangeri de fonduri, pentru inlaturarea oricarui dubiu.

Pe langa contributia noastra, a celor de acasa, se vor implica financiar si nu numai, societati comerciale din Onesti, Primaria Municipiului Onesti, reprezentanti ai Rotary Onesti. Ne bazam si pe contributia onestenilor stabiliti in alte orase sau in alte tari, pentru ca parintii, bunicii si prietenii lor sunt acasa.

E inutil sa va precizez, ca viteza cu care ne mobilizam este foarte importanta. Nu e un caz social, nu trebuie sa induiosam inimi. In cazul de fata, in primele 30 de secunde dupa ce citesti articolul stii sigur ce faci. Contribui sau nu! Aici nu va insista nimeni, nu iti va prezenta nimeni nici o poveste. TU trebuie sa fii constient ca esti o mica parte dintr-un puzzle care trebuie rezolvat si corect si rapid. Motivatia o vezi zi de zi la televizor, in tarile afectate din jurul nostru.

Drept pentru care, va rog sa distribuiti masiv postarea. E important ca viteza noastra de reactie sa fie mai mare decat viteza de raspandire a virusului. Suntem NOI sau el!