Spedition UMB și Tehnostrade SRL, firmele omului de afaceri băcăuan Dorinel Umbrărescu, ce fuseseră desemnate să construiască centura ocolitoare a municipiului Bacău, nu mai pot da drumul la lucru, după ce Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) a acceptat contestația depusă de turcii de la IC Ictas Insaat Sanayi Ve Ticaret AS.

În acest fel, startul lucrărilor de proiectare și execuție a centurii de ocolire a municipiului Bacău se amână, beneficiarul proiectului – Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) – fiind obligat să reia procedura de atribuire a contractului.

“Consiliul decide: Respinge, ca nefondată, excepția lipsei de interes, invocată de autoritatea contractantă. Admite contestația formulată de IC ICTAS INSAAT SANAYI VE TICARET AS în contradictoriu cu autoritatea contractantă Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere SA.
Anulează, în parte, procesul verbal nr. 13B/1723/12.07.2018 și actele subsecvente acestuia, respectiv referirile la oferta contestatoarei, și obligă autoritatea contractantă, ca în termen de 15 zile de la primirea deciziei, să continue procedura de atribuire prin reevaluarea acestei oferte, conform celei reținute în motivare, prevederilor documentației și atribuire și dispozițiilor legale în vigoare
”, se arată în motivarea deciziei CNSC.

Decizie care va putea fi la rândul ei contestată, în instanță: “Împotriva prezentei decizii se poate formula plângere în termen de 10 zile lucrătoare de la comunicare”.

Constructorul băcăuan Dorinel Umbrărescu, care deține firmele Spedition UMB și Tehnostrade SRL,  fusese anunțat câștigător de CNAIR în urmă cu două săptămâni, numai că între timp a venit această veste proastă, astfel că primii kilometri de autostradă din Moldova se amână.

Pe 9 august, CNAIR anunța că ofertantul desemnat câştigător pentru construirea Centurii Bacău este Asocierea Spedition UMB SRL – Tehnostrade SRL, având preţul de 668.330.294,63 Lei fără TVA, și un punctaj total de 100 puncte, din care 60 de puncte pentru componenta financiară și 40 de puncte pentru componenta tehnică.

Contractul este împărțit în trei perioade distincte: 6 luni – durata de proiectare, 30 luni – perioada de execuție a lucrărilor și 84 de luni (7 ani) – durata de garanție. Potrivit contractului, pentru centura Bacăului ar urma să se construiască 30,8 km de drum nou la standarde europene, din care 16,269 km la profil de autostradă.