Poliţiştii băcăuani au acţionat zilnic, pe drumurile publice din judeţ, pentru combaterea principalelor cauze generatoare de accidente rutiere şi creşterea gradului de siguranţă rutieră.
În perioada ianuarie-august a.c., pe raza județului Bacău au fost înregistrate 174 de accidente de circulație grave, cu 15 mai puține comparativ cu perioada similară a anului trecut.
Accidentele rutiere grave s-au soldat cu decesul a 35 persoane (cu 3 mai puţine comparativ cu primele 8 luni ale anului 2017), rănirea gravă a 157 de persoane (cu 24 mai puţine comparativ cu aceeași perioadă a anului 2017) și cu vătămarea corporală ușoară a altor 50 de persoane (-43).
De asemenea, s-au produs 318 accidente de circulație ușoare (-81), în urma cărora 415 de persoane (-115) au suferit leziuni ușoare.
Principalele cauze generatoare de accidente rutiere grave sunt viteza neadaptată la condiţiile de drum, indisciplina pietonală (traversare neregulamentară, pietoni pe partea carosabilă) şi neacordarea priorităţii de trecere (pietoni, auto).
Pe fondul vitezei, pe drumurile din județ s-au produs 35 evenimente rutiere grave care au avut drept consecință decesul a 9 persoane, rănirea gravă a altor 36 și vătămarea corporală ușoară a 14 persoane.
Abaterile comise de pietoni au generat 32 evenimente rutiere grave, soldate cu decesul a 11 persoane și rănirea gravă a altor 21.
Neacordarea prioritatii de trecere a generat 31 evenimente rutiere grave, soldate cu decesul a 4 persoane și rănirea gravă a altor 30.
Pentru prevenirea accidentelor de circulaţie, poliţiştii vă recomandă:
– Adaptaţi permanent viteza de deplasare la particularităţile de drum şi de trafic;
– Respectaţi normele rutiere privind prioritatea de trecere, indiferent că este vorba despre pietoni sau vehicule ;
– Purtaţi îmbrăcăminte cu elemente fluorescent-reflectorizante, de la lăsarea serii până în zorii zilei sau atunci când vizibilitatea este redusă;
– Traversaţi drumul perpendicular pe axa acestuia, numai prin locurile special amenajate şi semnalizate corespunzător, iar în lipsa acestora, în localităţi, pe la colţul străzii, numai după ce v-aţi asigurat că o puteţi face în siguranţă.
Este bine de ştiut că pietonii surprinşi şi accidentaţi ca urmare a traversării prin locuri nepermise, la culoarea „roşu” a semaforului destinat, sau a nerespectării altor obligaţii stabilite de normele rutiere poartă întreaga răspundere a accidentării lor, în condiţiile în care conducătorul vehiculului a respectat prevederile legale privind circulaţia pe acel sector de drum.
Sursa: comunicat de presă IPJ Bacău