Un număr considerabil de unități de învățământ din județul Bacău funcționează fără o autorizație de securitate la incendiu. Dacă în trecut se aprecia că o astfel de problemă era una minoră, un incendiu produs în 2015 în clubul Colectiv a schimbat atât abordarea autorităților, cât și percepția publică. 

Chiar și așa, la șase ani de la tragedia de la clubul Colectiv, multe școli funcționează încă fără autorizație de securitate la incendiu. Prefectul județului Bacău, Leonard Bulai, a dezvăluit că nu mai puțin de 89 de școli de pe raza județului nu dispun de autorizație de securitate la incendiu.

La nivel național, peste 17.500 din 25.500 de clădiri școlare nu sunt autorizate ISU.

Premierul Florin Cîțu a declarat la începutul ședinței că este „nevoie de o verificare a tuturor clădirilor în care funcţionează şcolile, acolo unde nu s-au făcut încă. Deci asta este prioritatea zero. Vreau să eliminăm din start acele pericole, acolo unde sunt probleme, să ştim exact unde sunt şcolile cu probleme şi să vedem cum putem să rezolvăm problema, situaţia”. 

Totodată, zeci de școli din Bacău nu dispun de pază de niciun fel, astfel încât să poată fi prevenite intrarea persoanelor agresive în incinta unității de învățământ sau bullying-ul.

Prefectul Leonard Bulai a precizat că “50 la sută dintre unități au sisteme de supraveghere, dar 30 la sută nu dispun de nici un fel de pază.”

La nivelul județului Bacău, în anul școlar 2021 – 2022 vor funcționa 496 de unități de învățământ, inclusive cluburi școlare. (foto: imagine ilustrativă)

CITEȘTE ȘI: CUM SE VOR DESFĂȘURA FESTIVITĂȚILE DE ÎNCEPUT DE AN ȘCOLAR