Prefectul Leonard Bulai și subprefectul Narcis Jitaru au participat, ieri, la videoconferința cu premierul Florin Cîțu, ministrul Administrației și Internelor, Lucian Bode, miniștrii Sănătății, Ioana Mihăilă și Educației, Sorin Câmpeanu pe tema începutului de an școlar.

Au mai participat de asemenea și reprezentanții forțelor de ordine, dar și directorul Direcției de sănătate publică, dr. Mihaela Arim, și inspectorul școlar general, prof. Ida Vlad.

La acest moment, este cert că toți elevii vor merge la cursuri în format clasic în localitățile în care incidența cazurilor de Covid este până la 6 la mie. În localitățile care depășesc acest prag se discută despre 2 scenarii, dar nu s-a luat o decizie.

Festivitățile de început de an școlar vor fi permise în limita a 1.5 ore și cu purtarea măștii.

Masca, doar cea de uz medicinal va fi obligatorie în spațiile închise , că și până acum.

Un scenariu există și pentru situația în care apare un caz într-o clasă.

„Până la apariția acestor precizări, suntem datori să ne pregătim cum putem mai bine.

89 de clădiri din județ nu au autorizație la incendiu.

50 la sută dintre unități au sisteme de supraveghere, dar 30 la sută nu dispun de nici un fel de pază.

În județul Bacău vor funcționa anul acesta 496 de unități de învățământ inclusiv cluburi școlare.

Un raport complet voi avea săptămâna viitoare, când vom ști și dotarea cu materiale dezinfectante si de curățenie.

Îmi doresc ca noul an școlar sa ne găsească pregătiți, așa cum este firesc mai ales în aceste vremuri incerte”, a transmis prefectul Leonard Bulai.

Măsurile de protecție luate de autorități

În ceea ce priveşte măsurile de protecţie, se menţine obligaţia purtării măştii în spaţii închise. În cele deschise, masca nu este obligatorie, cu excepția ceremoniei de deschidere a noului an școlar, pentru că acolo va exista un număr mare de persoane, atât elevi, cât şi părinţi, şi va fi foarte greu de menţinut distanţarea fizică.

Tot în ceea ce priveşte masca de protecţie, Ministerul Sănătăţii a interzis utilizarea măştilor textile, iar toţi elevii, fie că vorbim de învăţământul primar, gimnazial, liceal, precum şi de studenţi, sunt obligaţi să poarte numai măști de uz medicinal.

În paralel, autorităţile vor organiza centre mobile de vaccinare, în special în satele unde nu exista suficienţi medici. La fel se va întâmpla şi în campsurile studenţi, unde tinerii vor putea avea posibilitatea să se imunizeze.

Noul an şcolar va începe în data de 13 septembrie, cu elevii în bănci, iar autorităţile spun că vor să ţină şcolile deschise până când rata de infectare într-o localitate trece de 6 la mie. Iar apoi, după acest prag, se închid doar clasele 1-7. (foto mare: imagine ilustrativă; foto mic: Prefectura Bacău)