Transgaz a finalizat primele lucrări la rețeaua de gaze naturale din Livezi, astfel că un deziderat vechi de aproape trei decenii al locuitorilor comunei s-a împlinit, chiar dacă pentru moment doar câteva familii din Livezi se pot bucura de această facilitate.

“Azi (n.r. – miercuri, 4 septembrie), au fost branșate la rețeaua de gaze primele șase gospodării, dar branșări tot se vor face în perioada următoare. În prima fază, estimăm că vor fi branșate la rețeaua de gaze naturale în jur de 200 de case din comuna Livezi. Tot este ceva, având în vedere că încă de prin ’92 s-a încercat acest lucru, au fost tot felul de proiecte de acest gen, care au fost însă abandonate rând pe rând”, ne-a declarat Sorin Ichim, primarul interimar al comunei Livezi.

Investiția de la Livezi aparține în totalitate societății Transgaz, iar rețeaua măsoară 4,8 km.

„Doar o treime din populaţia ţării are acces în prezent la reţelele de distribuţie a gazelor naturale. Or această cifră este sub statutul nostru pe piaţa gazelor din Uniunea Europeană – unul dintre cei mai mari producători de gaz ai UE – şi sub ceea ce înseamnă un trai decent şi normal pentru toată populaţia”, declara, în urmă cu câteva luni, Anton Anton, ministrul Energiei până acum câteva zile, când și-a înaintat demisia după ce partidul său, ALDE, a decis să iasă de la guvernare.

 

În altă ordine de idei, potrivit unui studiu realizat de compania de profil cu capital majoritar francez Engie, satele din zonele izolate ale României sunt locuite de cetățeni atât de săraci, încât numai o persoană din 10 își permite costurile de racordare la rețeaua de gaze.