RAFO Onești nu și-a găsit încă un proprietar, în ciuda numeroaselor încercări ale Casei de Insolvență Transilvania (CITR) de a vinde activele acesteia.

O nouă tentativă de a vinde activele RAFO Onești va avea loc pe 13 mai. Prețul cerut de CITR, administratorul judiciar al societății oneștene, este de 44,62 milioane de dolari, însă vor fi acceptate și ofertele sub prețul de pornire.

Potrivit unor surse neoficiale, de RAFO Onești s-ar fi arătat interesat, printre alții, și gigantul chinez Sinopec (China Petroleum&Chemical Corporation), o companie integrată de petrol și gaze cu sediul la Beijing, care are aproape 250.000 de angajați.

Grupul Sinopec Limited este cel mai mare conglomerat de rafinare, gaz și petrochimie din lume,  fiind listat la bursele din Hong Kong, New York, Londra și Shanghai.

Deși este o companie tânără (a fost înființată abia în anul 2000), Sinopec este astăzi un colos la nivel mondial, după ce a înglobat mai multe companii de profil. Printre acestea se numără compania canadiană de petrol și gaze Daylight Energy, preluată de Sinopec în 2011. Tot în 2011, Sinopec anunța că investește 5,2 miliarde de dolari pentru a achiziționa o participație de 30% în unitatea braziliană a companiei Galp Energia SGPS SA, care în 2007 descoperea un zăcământ gigant de petrol, de 8 miliarde de barili de țiței.

Sinopec s-a extins și în Africa, în Gabon și în Nigeria, unde desfășoară operațiuni de extracție și prelucrare a țițeiului și extracție și transport de gaze naturale.

Activitatea Sinopec este vastă și include exploatarea, rafinarea și vânzarea de produselor rezultate din prelucrarea țițeiului, producție și vânzare de produse petrochimice, fibre chimice, îngrășăminte chimice, depozitare și transport prin conducte a țițeiului și a gazelor naturale, etc.

Pentru Sinopec, achiziția activelor RAFO Onești, chiar și la prețul de pornire fixat, de 44 milioane de dolari, ar fi floare la ureche, având în vedere cifra de afaceri a companiei chineze, care rulează an de an sute de miliarde de dolari.

RAFO Onești stă închisă de mai mulți ani, iar pe rolul instanței de judecată se află dosarul privind pronunțarea falimentului societății. Un nou termen în acest dosar este programat pe 16 mai, la Tribunalul Bacău. (sursa foto: onestiul.ro)