Oneștiul nu are nici măcar jumătate din numărul de locuitori al Bacăului, însă concurează de la egal la egal cu municipiul reședință de județ în ceea ce privește proprietățile executate silit, din cauza neputinței unora dintre datornici de a-și mai achita ratele scadente.

La data de 6 martie 2017, în Onești sunt executate silit un număr de 32 de proprietăți, cu doar patru mai puține decât în municipiul Bacău, începând de la case de zeci de mii de euro, terenuri intravilane până la apartamente sau garsoniere modeste, de câțiva metri pătrați.

În continuare se resimt efectele crizei economice de la sfârșitul anului 2008, care a afectat în egală măsură atât persoanele fizice, cât și persoanele juridice. După frenezia acordării creditelor de toate tipurile de către unitățile bancare, a venit și <reversul medaliei>, foarte multe persoane sau societăți comerciale ajungând în imposibilitatea de a-și mai achita ratele scadente. În Onești, a mai cântărit și faptul că societățile de pe platforma chimică, cu mici excepții, s-au prăbușit, ceea ce a crescut gradul de sărăcie și nesiguranță în rândul populației. Când se întâmplă ca într-o casă să trăiască doi șomeri, iar aceștia să aibă de întreținut și doi-trei copii, n-are cum să fie altcumva decât jalea de pe lume, ne-a declarat un sociolog.

Cum spuneam, proprietățile din Onești care au ajuns, astăzi, la executări silite sunt diverse. O garsonieră de aproape 30 de metri pătrați, de pe strada Saturn, este scoasă la licitație la prețul de pornire de 33.750 de lei (circa 7.600 de euro), un teren intravilan de 5.900 de metri păstrați, situat pe strada Uzinei, are un preț de pornire de 91.533 de euro, în timp ce o casă cu etaj, cu suprafața totală de 223 de metri pătrați și curte de 1.200 de metri pătrați, se vinde cu 371.850 de lei (aproximativ 83.000 de euro) la a doua strigare, după ce prețul inițal fusese de 495.800 de lei. Printre proprietățile executate silit sunt și spații comerciale, unele dintre ele foarte generoase din punct de vedere al suprafeței.

“Sunt familii care trăiesc adevărate drame, rămân fără un acoperiș deasupra capului sau cu afacerile năruite și care au nevoie să fie consiliate, fiindcă trebuie să învețe să ia viața de la zero. Nici oamenii nu sunt toți la fel, unii suportă mai ușor condiția de executat silit, dar mulți dintre cei aflați în situația asta cad în depresii crâncene, a conchis sociologul consultat de reporterii UNU PE TROTUȘ.

Dacă la Onești sunt 32 de proprietăți executate silit, la Comănești, Moinești și la Tg. Ocna nu sunt decât câte șapte. Lista completă cu proprietățile din județul Bacău care sunt executate silit o puteți consulta pe portalul www.executari.com.