Nou-născuţii din maternităţile de stat din judeţul Bacău beneficiază din acest an de control auditiv gratuit. Acesta este realizat cu aparatură medicală modernă în urma unui program naţional lansat de Ministerul Sănătăţii (MS) la finele anului trecut, informează ziarulevenimentul.ro.

„Screeningul auzului la nou-născuţi este singura metodă prin care se poate depista activ hipoacuzia chiar din prima lună de viaţă. Pentru dezvoltarea sănătoasă a copilului este deosebit de important ca surditatea să fie depistată cât mai devreme în vederea asigurării în timp util a tratamentului adecvat. Încă din octombrie 2018, din banii pe care i-am obţinut la rectificare, am extins programul de screening auditiv deja existent în 17 spitale, astfel încât în fiecare judeţ să se realizeze această procedură”, a declarat ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea.

Potrivit sursei citate, maternitatea din Bacău a fost dotată cu trei aparate noi, care se adaugă la încă unul existent de cinci ani, două astfel de aparate au ajuns la Secţia de Maternitate a Spitalului Moineşti şi unul la Spitalul Buhuşi.

Oneștiul nu a primit niciun aparat nou în cadrul acestei acțiuni.

Ministerul Sănătăţii a alocat pentru acest program un buget de 2.550.000 lei.