Numai în primele trei zile ale săptămânii în curs (luni, 21 ianuarie – miercuri, 23 ianuarie 2019), la Compartimentul Primiri-Urgențe (CPU) din cadrul Spitalului Municipal “Sf. Ierarh Dr. Luca” Onești s-au prezentat aproape 100 de pacienți, preponderent copii și adulți cu vârsta peste 60 de ani, cu diverse forme de viroze respiratorii.

Frica de gripă a aglomerat și mai mult Urgența de la Onești, unde personalul medical abia mai față face solicitărilor. Zeci de persoane s-au prezentat în ultimele zile la camera de gardă cu răceli banale, speriate de bilanțul deceselor din cauza gripei – care a ajuns anul acesta la 34, până aseară.

Totuși, medicii de la CPU Onești au avut de-a face și cu cazuri reale de gripă, din fericire nu la fel de multe ca în alte părți din țară.

Luni, 21 ianuarie, o persoană a rămasă internată fiind suspectă de îmbolnăvire cu gripă, un alt caz consemnându-se ieri. Cea de a doua persoană asupra căreia existau suspiciuni de gripă a plecat, însă, acasă.

În schimb, foarte multe persoane – în principal copii și adulți trecuți de 60 de ani, s-au prezentat la CPU Onești, în aceste zile, cu diverse forme de viroze respiratorii.

Luni s-au consemnat 23 de cazuri, dintre care 5 au necesitat internare, marți, 22 ianuarie, au ajuns la CPU Onești 28 de pacienți cu viroze respiratorii, 9 dintre ei rămânând internați, iar ieri au fost alte 26 de cazuri, dintre care 10 au rămas internați.

“Medicii fac și ei ce pot, se aglomerează tare și pentru că personalul este insuficient. Eu zic că și noi ar trebui să dăm dovadă de mai multă răbdare. Să se țină cont că pe lângă cazurile de sezon pe care trebuie să le preia – viroze, fracturi, etc – mai sunt și alte solicitări, la fel de multe”, a spus un pacient.

“Sunt și oameni speriați și confuzi din cauza informațiilor contradictorii, mulți dintre ei au ajuns să nu mai știe exact ce au de făcut și care sunt semnele care diferențiază o răceală banală de gripă.

Diagnosticul de gripă este pus numai în urma analizelor de secreție, făcute în laborator, nu în cabinetul medicului de familie”, a spus un medic care a precizat și că numărul de viroze respiratorii va începe să scadă progresiv în perioada următoare.