O femeie din Onești, de pe strada Buciumului, a surprins în această dimineață, de la geamul locuinței, în timp ce se pregătea să plece la serviciu, doi indivizi în timp ce îi furau catalizatorul de la mașină, o Skoda Octavia, pe care o avea parcată în incinta blocului.

Femeia nici nu a avut timp să reacționeze, iar hoții s-au făcut nevăzuți imediat. Aceasta și-a alertat soțul, care a coborât la mașină cât de repede a putut, constatând dispariția catalizatorului. “Erau doi tinerei subțirei. Au tras mașina lor lângă a noastră, puțin oblic. Au meșterit câteva secunde sub mașina noastră, apoi au urcat în a lor și duși au fost. Cred că nu sunt la prima ispravă de acest fel, prea s-au mișcat repede, se vede că au dexteritate, a mărturisit femeia unor apropiați.

Trei tineri din comuna Ștefan cel Mare au fost prinși în flagrant, în primăvară, când încercau să fure catalizatorul de la VW Bora, pe strada Liliacului, cazul fiind prezentat de UNU pe Trotuș, în exclusivitate, AICI.

Furtul de catalizatoare este foarte ușor de explicat. Catalizatorul, care este o componentă a sistemului de evacuare ce filtrează gazele nocive, poate conține până la 7 grame de platină. Iar despre platină se știe că este un metal nu doar foarte rar, ci mai ales prețios și scump.

Un catalizator cu miezul întreg se cumpără cam cu 500-700 de lei, dar poate ajunge şi la 1.000 de euro, în funcţie de cantitatea de metale rare, preţioase, pe care o conține. Dacă stăm să calculăm luând cea mai mică cantitate de platină dintr-un catalizator, adică 3 grame, fără să mai adunăm şi celelalte metale rare, se ajunge la o sumă frumuşică. (foto: onestionline.ro/arhivă)