Trei tineri din comuna Ștefan cel Mare sunt cercetați penal pentru tentativă de furt, după ce au fost prinși în flagrant în timp ce se pregăteau să desfacă catalizatorul unui VW Bora parcat pe strada Liliacului din Onești, în noaptea de 3 spre 4 martie (DETALII AICI).

Din informațiile UNU pe Trotuș, cazul petrecut în noaptea de 3 spre 4 martie nu este singular, bande de hoți care vizează catalizatoarele mașinilor acționând în diferite zone ale orașului.

“Cunosc cel puțin trei cazuri, în afară de cel relatat de ziarul dumneavoastră. Aseară (n.r. – joi, 5 martie), au încercat să fur catalizatorul unei mașini din zona de jos a orașului. Culmea, am înțeles că ar fi vorba despre mașina unui polițist! Iar acum câteva zile au acționat (n.r. – hoții) în cartierul Mal. Sunt convins că poliția s-a sesizat și este pe urmele lor, sper să-i pună însă repede la punct pe infractori, pentru că nu e de glumit”, ne-a spus un tânăr.

Furtul de catalizatoare este foarte ușor de explicat. Catalizatorul, care este o componentă a sistemului de evacuare ce filtrează gazele nocive, poate conține până la 7 grame de platină. Iar despre platină se știe că este un metal nu doar foarte rar, ci mai ales prețios și scump.

Un catalizator cu miezul întreg se cumpără cam cu 500-700 de lei, dar poate ajunge şi la 1.000 de euro, în funcţie de cantitatea de metale rare, preţioase, pe care o conține. Dacă stăm să calculăm luând cea mai mică cantitate de platină dintr-un catalizator, adică 3 grame, fără să mai adunăm şi celelalte metale rare, se ajunge la o sumă frumuşică.

Un fenomen care tinde să ia amploare la Onești, furturile de catalizatoare auto este o operațiune relative simplă, care nu durează mai mult de 10 minute. În cele mai multe cazuri, hoţul, asistat de unul sau doi complici care asigură protecţia, se bagă direct sub maşină. În general sunt tineri cu constituţie astenică care folosesc un cleşte special de tăiat ţevile de eşapament.

În cazul tentativei de furt pe strada Liliacului din Onești, în încercarea de a-și pierde urma când au fost surprinși în fapt, hoții au abandonat cricul sub mașina la care operau. (foto: imagine ilustrativă)