Reprezentanții firmei bucureștene care a cumpărat CET Borzești la începutul acestui an se țin de promisiune și relansează producția de energie în zona Oneștiului. Infinite Gas Development SRL, care a plătit pentru CET Borzești aproape 30 de milioane de lei (peste 6 milioane de euro), are în plan amenajarea unui parc eolian, iar ieri s-a făcut primul pas concret în acest sens.

Astfel, pe dealul Rotunda de lângă Onești a fost amplasat un turn de măsurare a vitezei vântului, cu o înălțime de 80 de metri. Iar astăzi se montează pe stâlp aparatele de măsurare. Beneficiarul este Electrocentrale Borzești, noul proprietar dorind să instaleze 15 turbine eoliene cu putere instalată de aproximativ 50 Mw. Dacă în urma măsurătorilor puterea vântului va fi cea necesară în vederea amenajării unui parc eolian, atunci investiția va continua. „Sunt indicii că valorile sunt cele necesare”, a apreciat un apropiat al investitorilor.

Turbinele eoliene transformă energia cinetică a vântului în energie mecanică, ce este transformată mai departe în energie electrică.

Încă din momentul în care au cumpărat CET Borzești, reprezentanții Infinite Gas Development SRL au spus că vor să relanseze producția de energie.

“Intenționăm să retehnologizăm grupul TA7 de la Borzești pentru a relansa producția de energie. Cu ce echipamente sunt în prezent acolo nu se poate continua. Va mai dura, dar suntem optimiști. În prezent, suntem în etapa estimării costurilor investiționale, analizăm împreună cu proiectantul de ce utilaje și echipamente este nevoie pentru retehnologizare”, declarau reprezentanții Infinite Gas Development SRL, în februarie. Între timp, aceștia par să fi optat pentru sistemele eoliene. Cel puțin pentru început.

Implementarea tehnologiilor de energie alternativă este văzută la scară mondială ca o soluţie la epuizarea combustibililor fosili, iar sistemele eoliene reprezintă cea mai cunoscută metodă ecologică de generare a energiei electrice alături de panourile fotovoltaice.