Cota de impozitare pentru clădirile nerezidențiale aflate în proprietatea persoanelor fizice va crește de la 0,2 la 0,6, iar taxa de salubritate mediu pentru persoane juridice va fi și ea mai mare începând cu prima zi a lui 2017, 10 lei/lună pentru fiecare angajat, în loc de 6 lei/lună pentru fiecare angajat, s-a stabilit în ședința de consiliu care a avut loc în Ajunul Crăciunului.

Primarul Nicolae Gnatiuc – care nu și-a însușit amendamentele aduse de liberali în sensul păstrării acestor taxe și impozite la nivelul anului 2016 – a explicat că majorările sunt absolut necesare în condițiile în care, începând de anul viitor, bugetul local va avea de suportat noi cheltuieli foarte mari, care nu s-au regăsit în exercițiul financiar care se încheie pe 31 decembrie 2016. “Ne așteptăm ca bugetul local să înregistreze anul viitor un deficit de 2 milioane de lei, în condițiile în care statul nu mai garantează 90 la sută din sumele acordate ca ajutor social pentru persoanele cu handicap, ca până acum. În plus, în 2017, toate unitățile de învățământ din Onești vor trebui să obțină avizul ISU, iar asta implică alte cheltuieli considerabile. Din calculele noastre, majorarea impozitului de la 0,2 la 0,6 pentru clădirile nerezidențiale aflate în proprietatea persoanelor fizice s-ar colecta aproximativ 1,1 milioane de lei, prin urmare nici această majorare nu ne ajută să putem acoperi deficitul de 2 milioane de lei ”, a spus edilul-șef al Oneștiului.

Pe de altă parte, tot începând de anul următor, agenții economici din Onești care vor plăti cu anticipație impozitul pe teren datorat pe întregul an până la data de 31 martie vor beneficia de o bonificație de 10 la sută din suma datorată.