Mutate în urma unei hotărâri adoptate în timpul administrației Neghină din Zona A în Zona D de impozitare, societățile comerciale de pe Platforma Petrochimică Borzești (Carom SA, RAFO SA, Chimcomplex SA, Uton SA, etc) vor avea de plătit mai mulți bani de anul viitor, după ce s-a li s-a schimbat din nou încadrarea.

Astfel, consilierii oneșteni au hotărât să schimbe zona de impozitare pentru societățile de pe platforma petrochimică din “D” în “C”. Consilierul PNL Mihai Dumitru, care este totodată și director de producție la SC Chimcomplex SA, a explicat ce înseamnă această nouă încadrare pentru societatea în cadrul căreia activează: “Pentru noi, înseamnă o creștere a impozitului cu aproximativ 300.000 de lei pe an. Nu mă pot pronunța în privința celorlalte societăți de pe platformă, pentru că nu cunosc câte hectare de teren ocupă fiecare dintre acestea”.

Inițial, societățile de pe patformă au figurat în zona B de impozitare, dar Carom, Chimcomplex și RAFO au făcut o acțiune în justiție pentru trecerea în zona C. Acest lucru s-a petrecut în 2011, în timpul administrației Lemnaru. Ca răspuns la acțiunea celor trei societăți, primarul de atunci a inițiat o nouă hotărâre, iar firmele de pe platformă n-au mai fost păstrate nici măcar în zona B, ci au fost incluse în zona A, cu taxe și impozite la nivelul maxim.

După ce Lemnaru a pierdut alegerile, platforma industrială a fost introdusă în zona D de impozitare (taxe minime), conform unui proiect care a fost susținut la vremea respectivă de noul primar Laurențiu Neghină. Municipalitatea a sperat atunci că prin diminuarea taxelor, societățile de pe platformă vor căpăta un suflu nou, dar efectul nu a fost cel scontat. Rafo nu s-a mai deschis niciodată, Uton a intrat în faliment, Carom a rămas la fel, adică “pe burtă”, doar Chimcomplex reușind să țină steagul sus oferind în continuare cele mai multe locuri de muncă dintre toate societățile din oraș, în jur de 700.