Liviu Pop, fost ministrul al Educaţiei, propune tăierea a două ore pe săptămână în clasele pregătitoare şi eliminarea a până la nouă ore pe săptămână în gimnaziu. Printre semnatarii proiectului se numără și Ecaterina Andronescu, astăzi ministru al Educației pentru a patra oară, scrie observator.tv.

Concret, proiectul de lege prevede o medie de 20 de ore pe săptămână pentru elevii din clasa pregătitoare până la clasa a IV-a.

În prezent elevii învață 19-20 de ore pe săptămână la clasa pregătitoare (au maximum un opțional), minimum 20 – maximum 21 de ore la clasele I, a II-a și a III-a, iar în ultima clasă de învățământ primar, elevii au minim 21 de ore și maximum 22 de ore la clasa a IV-a.

La gimnaziu, proiectul de lege inițiat de Liviu Pop prevede cele mai drastice tăieri. Proiectul introduce termenul de “medie” de 25 de ore pe săptămână pentru gimnaziu.

În prezent, elevii de clasa a V-a au 26-28 de ore pe săptămână, elevii de clasa a VI-a au 28-30 de ore pe săptămână, elevii de clasa a VII-a au 31-33 de ore, iar clasa a VIII-a are 31-34 ore pe săptămână, potrivit edupedu.ro, mai scrie sursa citată.

“Noi ne-am limitat la numărul de ore, nu la ce este în interiorul disciplinelor. Pentru a evita supraaglomerarea elevilor am venit cu această medie. S-ar putea ca la clasa a V-a sa fie numai 20 de ore și la clasa a VIII-a 40 de ore. E decizia experților ce vor decide, tocmai de aceea am dat medie”, a declarat pentru Edupedu.ro fostul ministru Liviu Pop, care a precizat că nu are în vedere și modificarea programelor școlare.