Și acum să vă văd! Articolul “Staționare…marcă înregistrată, pe o stradă din Onești” a stârnit reacții numeroase, pro și contra. Unii consideră că șoferul care a blocat cu duba sa, trasă de-a curmezișul, o bandă de mers are circumstanțe atenuante, vinovați fiind alții, care i-au blocat accesul în gura magazinului unde a descărcat marfă.

Alții susțin contrariul. De pildă, cineva de pe Facebook care-și spune “Vezi Onești” a comentat astfel: “<Deosebit articol>. Dar de faptul că Primăria Onești (de fapt PRIMARUL) nu face absolut nimic cu privire la locurile de parcare, când scrieți? Sau de faptul că nu se ocupă de mașinile abandonate? Sau de mașinile expuse spre vânzare? Toate astea ocupă mult mai multe locuri decât un simplu distribuitor de marfă.”

Pentru că discuția a ajuns în acest punct, consider necesar să clarific, din start, un lucru, și anume faptul că “UNU pe Trotuș” a tratat o parte din subiectele enumerate mai sus (click AICI, AICI și AICI), iar publicația noastră nu are nicio vină că factorii de decizie locali (primar, consilieri, etc) nu au luat nicio măsură până acum în privința mașinilor expuse spre vânzare de samsarii auto, sau ale comercianților de la piață. Ca să nu mai spunem că aceste mașini nu ocupă întotdeauna locuri de parcare amenajate special de autorități, ci doar domeniul public, dar încurcând circulația.

Dar nu asta e marea problemă. Orașul este pur și simplu sufocat de mașini (în aceste zile, când ne-au revenit acasă rudele, traficul a devenit infernal!), iar asta din cauza infrastructurii. La fel stau lucrurile și cu locurile de parcare. De câțiva ani încoace se tot amenajează parcări peste parcări, dar numărul acestora se dovedește a fi, în continuare, insuficient.

În aceeași măsură, spațiile verzi sunt ciuntite sau, și mai crunt, dispar unul câte unul, pur și simplu! Sunt cartiere în care copiii nu mai au un loc de joacă unde să fie feriți de mașini (pericole), ceea ce iarăși este îngrijorător.

Iar să avem, noi, oneștenii, parcări supraetajate sau subterane nu prea văd posibil, chiar și în viitorul îndepărtat.

Așadar, revin la întrebarea din titlu: Locuri de parcare sau spații verzi?

De sărit de fund în sus cred că ne-am săturat cu toții. Problema este cum facem să fim și mulțumiți TOȚI!

P.S. – Poate n-ar strica să gândim mai sănătos, în sensul că nu este obligatoriu să ne parcăm mereu mașinile la scară sau în locul de unde să nu facem mai mult de câțiva pași pe jos. Militez pentru mișcare!

P.P.S – Discuția s-ar putea purta într-un cadru mult mai larg, dar voi mai scrie pe această temă.