UPDATE – 16.03: Final. Urmează să se întocmească un rezumat al discuțiilor purtate astăzi, care va fi trimis către conducerile CRAB și ADIB, pentru ca împreună cu aceste două entități să se găsească o soluție pentru aderarea UAT Onești la ADIB și intrarea în acționariatul CRAB.

UPDATE – 15.54: Mihaela Geaboc-Bădic îi suspectează pe cei de la SC Apă Canal SA că ar fi un tertip al lor trecerea celor două erori materiale în procesul de predare-primire al rețelelor. Consiliera oneșteană a ridicat și o altă problemă, legată de puterea pe care o are în AGA unei societăți unii acționari majoritari. S-a pus problema de consecvență a acționarului majoritar al SC Apă Canal SA (Budeanu) în fața acționarului minoritar SIF Moldova.

UPDATE – 15.41: Cezar Olteanu, consilier județean: „Este clar că litigiul ne împiedică să intrăm în CRAB și să beneficiem de fonduri de investiții. Dar dacă noi am intra acum în CRAB, să nu credeți că am avea finanțare pentru sistemul de alimentare cu apă. Abia în faza a 3-a, din 2019, se pot obține bani în sumă consistentă, de 23 de milioane de euro. Deci nu rezolvăm nimic dacă intrăm în CRAB. Eu cred că trebuie găsită altă soluție pentru această problemă. Am studiat Masterplanul. Noi depășim de peste 20 de ori norma maximă admisă a pierderilor”. Cezar Olteanu propune o fuziune între SC Apă Municipal cu SC Apă Canal, dar primarul Gnatiuc nu crede că este oportun, mai ales că SC Apă Municipal ar urma să predea serviciul de apă al orașului către CRAB. 

UPDATE – 15.36: Gelu Panfil, consilier local: „Lucrurile sunt clare. UE nu dorește să refacă pe banii ei rețelele unui operator privat. De asta am și ieșit din ADIB, acum câțiva ani. Nu cred că UAT-ul n-ar fi dispus să rectifice acel proces-verbal, dar discutând doar de cele două obiective care – susține dl. Fântână – au fost trecute eronat în acel proces-verbal. Să nu mai apară însă altceva, că atunci totul pică”.

UPDATE – 15. 27: Reprezentant CRAB: „La nivelul conducerii, vineri a fost numit noul director general, domnul Bejan Ioan, cu care am discutat problema Oneștiului înainte să vin încoace. Mesajul dânsului este că, făcând abstracție de situația juridică din prezent, dânsul are toată deschiderea să preia un nou sistem, un nou client. Noi avem proceduri legale să preluăm orice sisteme, rurale și urbane. Preluarea se va realiza în funcție de înțelegea dintre acționari (CRAB are acționari Primăria Bacău – majoritar, CJ Bacău și alții). deci există toată deschiderea ca UAT Onești să devină acționar CRAB. Fac o precizare, și anume că există o proastă înțelegere acestor finanțări. Acestea se adresează cetățenilor, chiar dacă se derulează prin CRAB. Sunt finanțări foarte mari pe care fiecare UAT nu le poate realiza din bugetul propriu. CRAB există ca să obținem cât mai multe finanțări. Și eu sunt mulțumit ce s-a realizat în primă etapă pentru interesul oneștenilor. S-a refăcut stația de tratare de la Cărăboaia, este cu totul nouă, respectă toate normele europene. Legat tot de interesul oneștenilor, CRAB a susținut în fața celor care acordă finanțarea și sperăm se se aprobe dublarea conductei de la Dărmănești la Onești. Asta ar rezolva problema continuității când sunt avarii, fiindcă distribuția s-ar trece pe celălalt fir. Când se face documentația de finanțare, cei de la Uniunea Europeană te întreabă dacă există un litigiu pe această problemă. Se cere să răspundem DA sau NU, nu există negociere aici”.

UPDATE – 15.16: S-a stabilit o nouă întrevedere, pentru marțea viitoare (n.r. – 21 februarie), la orele 15.00. Gheorghe Ene: „Să ne spună clar domnul Fântână de ce în AGA de la SC Apă Canal SA s-a hotărât anularea transferului, de ce s-a decis să se facă o evaluare a bunurilor care au făcut obiectul transferului și dacă s-a stabilit să se facă plângeri penale împotriva noastră”. Fântână: „Nu s-a anulat transferul, ci invalidarea acestuia. Asta pentru că am semnat eu două lucruri în plus, spațiul din Mercur nr. 4 și încă ceva. Aia a fost o scăpare de-a mea, nu altceva! Revenind la AGA, s-a mai stabilit să se facă o evaluare a bunurilor”. Blidaru: „Ce să se evalueze, domnul Fântână, ce să se evalueze?”. Gantiuc insistă ca la ședința viitoare să vină și acționarul majoritar al SC Apă Canal SA, Ovidiu Budeanu.

UPDATE – 15.08: Primarul Gantiuc a dat citire unei adrese semnate de Ovidiu Budeanu, prin care acesta își justifică absența de la ședință motivând că transferul dreptului de administrare al rețelelor și al patrimoniului, cu titlu gratuit, de la SC Apă Canal SA la municipalitatea oneșteană a fost invalidat de AGA de la SC Apă Canal. „Pe cine să cred, domnule Fântână? Uitați hârtia asta, citiți-o!”, a adăugat Gnatiuc.

UPDATE – 15.05: Fântână: „Am predat ceva ce nu trebuia predat, un spațiu amărât de 42 de metri pătrați. Eu nu pot părăsi o corabie oricum. Soluția: deblocăm cât de cât aceste lucruri, vreți, vreți, nu vreți, asta e, eu nu am vândut nimic, rețele prin Vietnam sau nu știu pe unde. Este fals că s-ar fi vorbit că am semnat la presiunea străzii. Nu e așa, e fals! Eu știam că de la 1 ianuarie nu mai puteam funcționa. De la 1 ianuarie nu mai puteam plăti salariile, noi am avut salarii doar până în decembrie. Am semnat cu sufletul! Dvs sunteți mult mai puternici, noi nu mai puteam cu cepuri de lemn, în rețeaua de apă. Numai că au fost minciuni spuse populației: ieftin, rece, facem și investiții. Pe mine m-au înjurat, acum vă înjură și dumneavoastră. Oneștiul nu va putea avea apă pe schimbul 3 zeci de ani de-acum încolo, din cauza presiunii! Nu că mi-aș dori, dar regulatoarele pe care doriți să le montați nu vor rezolva problema”.

UPDATE – 15.01: Fântână: „De 18 ani nu mai pot, numai coaste rupte, tot politicul pe capul meu! Trebuie să ne așezăm din nou la discuție și să rectificăm, că așa face și guvernul. Eu, în capul meu când am zis că facem hârtiile, n-am știut că un spațiu este intabulat de Apă Canal, acum mi-l impută mie acționarul minoritar. Sunt 300 de acționari la Apă Canal. Contorul ăla îl puneam pe cântar și-l dădeam la fier vechi și îmi luam leul meu! Așa au zis unii dintre acești acționari mici. Trebuie să reglăm acest proces-verbal de predare-primire! Nu mă băgați în pușcărie, să găsim o soluție să reglăm treburile!

UPDATE – 14.49: Cornel Fântână a intervenit în discuție: „Am venit aici pentru a debloca o situație. Trebuie să vedem ce soluții avem. Nu regret niciun moment ce am semnat atunci, pe 22 decembrie. Ar trebui să vă întrebăm noi pe dvs, cei de la Consiliul Județean, cum ați făcut privatizarea SC Apă Canal SA. Ultima evoluție este așa: eu am încercat să facem un protocol de predare-primire, dar nici dvs nu ați primit niciun răspuns de acolo, de acolo, de acolo. Eu de pe 15 decembrie am anunțat că nu mai putem oferi acest serviciu, am prezentat 20 de motive. Am căutat să găsim o soluție legală de predare-primire a patrimoniului SC Apă Canal SA, dar nici dvs nu ne-ați oferit niciun răspuns. Problemele dintre noi sunt de 18 ani! Cum să investești când primești amenzi, când stai numai în instanță, când există instigări să nu ni se plătească apa?! Văd că pe facebook și pe televizor se discută numai ce vreți dumneavoastră! De o lună jumate DPP-ul merge pe investițiile pe care le-am făcut noi, așa, cât într-un chioșc, cum spuneți dvs, domnule primar!”

UPDATE – 14.45: Administrator public al CJ: „Vă felicit pentru că ați organizat această dezbatere. Știți că în momentul în care ați venit, în decembrie 2016, să semnați acel contract de furnizare al apei, președintele CJ v-a dat tot concursul în acest sens. Ne-am bucurat că vă putem acorda sprijinul pentru a începe marea revanță față de populația Oneștiului. Ne-am bucurat cu toții atunci, a fost o zi istorică Oneștiul având din nou în patrimoniul său sistemul de apă și canalizare. Am stabilit o foaie de parcurs împreună, ce era de făcut pentru ca Oneștiul să devină membru ADIB și acționar CRAB, dar anul ăsta am citit în presă – inițial am crezut că e o glumă – că acționarii unei societăți nu sunt de acord cu administratorul lor”.

UPDATE – 14.40: Gnatiuc: „Există posibilitatea să intrăm într-un blocaj care nu va face bine nimănui, nici cetățenilor locuitorilor Onești, nici CRAB, nici CJ, nimănui. Rugămintea mea este să rezolvăm treburile cât mai repede, cu ajutorul juriștilor. Trebuie să găsim cu toții o posibilitate ca să ieșim din acest impas”.

UPDATE – 14.35: Ovidiu Budeanu, acționarul majoritar de la SC Apă Canal SA, nu a dorit să participe la ședință din motive juridice, susține primarul Gnatiuc. Budeanu consideră că transferul dreptului de administrare a rețelelor de apă ale Oneștiului de la SC Apă Canal SA la SC Domeniul Public și Privat SA (DPP) a fost făcut ilegal. Gnatiuc: „De ce SC Apă Canal nu a investit niciun leu în sistem până acum? Îi adresez această întrebare domnului Fântână, care este prezent aici și care a fost singurul care a dat dovadă de bună credință, în decembrie, dintre cei de la SC Apă Canal SA. Totuși, eu sper ca acționarul majoritar al SC Apă Canal SA, domnul Budeanu, va găsi o modalitate prin care să nu mai îngreuneze și mai mult situația, să nu mai acționeze numai în defavoarea oneștenilor”.

UPDATE – 14.31: Gnatiuc: “Trebuie să găsim soluții, să încheiem un protocol cu CRAB ȘI ADIB pentru a face investiții, pentru a putea beneficia și noi de fonduri europene. Este clar că această situație nu poate merge la infinit, trebuie limitate pierderile și furturile din sistem. Dar nu doar branșamentele sunt de vină”. Primarul Oneștiului susține că autoritatea locală oneșteană și-ar putea asuma viitoare acțiuni în instanță ale SC Apă Canal SA, dar aceste eventuale demersuri ale vechiului operator de apă să nu afecteze proiectul de investiții ADIB-CRAB, de care ar urma să beneficieze și Oneștiului. “Suntem captivii CRAB, nu putem cumpăra apă din altă parte!

UPDATE – 14.23: Gnatiuc: “AGA de la Apă Canal, acum două săptămâni, s-a dovedit a fi neserioasă. Unul dintre acționarii acestei societăți a cerut răspunderea penală a acționarului unic (n.r. – Fântână) pentru transferul administrării rețelei. Dar, cel mai rău, se poate ajunge la anularea în instanță a unor HCL-uri prin care noi am preluat serviciul de apă, tot la solicitarea respectivului acționar de la SC Apă Canal SA (n.r. – SIF Moldova). Orice se poate întâmpla, iar de acest lucru mi-e cel mai teamă. Noi nu suntem locuitori de mâna a doua, a treia sau a patra a județului Bacău, trebuie să se înțeleagă asta! Noi, oneștenii, avem un tratament de apă deosebit, ba 10 ore, ba 12, mai rar 24 de ore pe zi și nu cred că astfel de situații mai trebuie să mai existe!”.

UPDATE – 14.19: Primarul Gnatiuc face un scurt istoric al situație serviciului de apă și pașii pe care i-au făcut autoritățile locale oneștene pentru a deveni membri ADIB și acționari CRAB. “Lumea din oraș era bucuroasă că avem din nou apă 24 de ore din 24, dar despre asta o să mai discutăm”. Revenind, din 89 de UAT-uri membre, 77 și-au dat deja acordul în privința solicitării noastre de a deveni membri ADIB. De la CRAB, în schimb, nu am primit niciun răspuns privind solicitarea noastră de a ni se prezenta etapele pe care trebuie să le parcurgem pentru a deveni membri CRAB. Azi asistăm la situația în care pierderile și furturile însumează 74% din apa pe care o cumpărăm de la CRAB

UPDATE – 14.14: Gnatiuc: “Vom organiza săptămâna viitoare o dezbatere publică cu cetățenii municipiului Onești. În funcție de poziția pe care o vor avea reprezentanții CRAB, ADIB, vom ști în ce direcție urmează să ne îndreptăm. Noi dorim să devenim membri ADIB și acționari CRAB. Az nu vor fi discuții tehnice, ci doar administrative”.

Autoritățile locale oneștene au invitat factorii de decizie din județul Bacău (reprezentanți ai Prefecturii, Consiliului Județean, ADIB, CRAB, etc.) la o ședință având ca unic subiect de discuție problema apei de la Onești. Ședința are loc în acest moment, iar reporterii UNU PE TROTUȘ vă prezintă în format LIVE TEXT cele mai importante momente ale dezbaterii.

Participă la ședință următorii: primarul Nicolae Gnatiuc, “vicele” Laura Abageru, și consilierii locali (marea majoritate). Sunt de asemenea prezenți cei trei membri ai CA al SC Apă Municipal SA – Răzvan Spătaru, Vali Blidaru, Florin Pavăl, Ioan Paris – directorul general al DPP, Cornel Fântână – administratorul unic al SC Apă Canal SA, reprezentanți ai CRAB și ai CJ Bacău. Nu a venit nimeni de la ADIB, de la Prefectură și de la Primăria Municipiului Bacău.