Liberalii și social-democrații oneșteni nu au reușit să se pună de acord în privința nivelului taxelor și impozitelor locale pentru anul 2017, fapt pentru care cei șase reprezentanți ai PNL în Consiliul Local au găsit de cuviință să părăsească sala în timpul ședinței.

Ședința ordinară a Consiliului Local Onești de ieri (n.r. – miercuri, 21 decembrie) a avut parte de un moment mai mult decât tensionat în clipa în care s-a luat în discuție proiectul de hotărâre privind stabilirea nivelului taxelor și impozitelor pe anul 2017. Liberalii au propus trei amendamente la proiectul inițiat de primarul Gnatiuc: acordarea unei bonificații de 10 la sută pentru persoanele juridice care își achită impozitul aferent anului 2017 până pe 31 martie (ca în cazul persoanelor fizice), menținerea taxei de salubritate pentru angajați la 6 lei/angajat și menținerea la 0,2 a cotei de impozitare pe clădirile nerezidențiale (în proiectul inițiat de Gnatiuc, se avea în vedere majorarea acesteia la 0,6). În plus, au mai cerut și diferențierea nivelului impozitului pentru clădirile și terenurile lăsate în paragină astfel încât persoanele fizice să nu plătească la fel ca cele juridice (500 la sută). În primă fază, liberalilor le-au trecut două amendamente, cu ajutorul voturilor consilierilor PSRo și al Mihaelei Bădic Geaboc (ALDE). Când s-a votat forma finală a proiectului, cu amendamentele aduse acestuia (mai venise cu un amendament și independentul Gelu Panfil), consilierii PSRo s-au abținut, alături de colegii de la PSD. În acest fel, proiectul privind stabilirea taxelor și impozitelor pe 2017 a picat. Cel mai probabil sâmbătă, 24 decembrie, va avea loc o ședință extraordinară pentru a se vota forma finală a proiectului în cauză.

La scurt timp după ședință, care a fost boicotată până spre sfârșit de consilierii PNL, cele două tabere s-au dezlănțuit pe facebook, acuzându-se reciproc în fel și chip.

“Reducerile de taxe și celelalte facilități pe care le-au propus consilierii PNL Onești în ședința Consiliului Local au fost respinse de majoritatea care conduce Oneștiul.

Noi am propus așa: să NU crească de trei ori, de la 0,2 la 0,6, impozitul pe clădirile nerezidențiale ale persoanelor fizice; să NU crească de la 6 lei la 10 lei taxa de salubritate pentru angajați; să beneficieze și societățile comerciale de bonificația de 10% acordată celor care își plătesc impozitele până în martie. Le mulțumesc colegilor din PNL pentru implicare și pentru cum au susținut aceste propuneri!

S-au discutat separat toate aceste propuneri și au fost votate, cu majoritate de 11 la 10, alături de PNL venind și consilieri PSRO și ALDE. Au urmat presiunile, telefoanele, sms-urile, iar la votarea proiectului de hotărâre doi consilieri, nu de la PNL, s-au „sucit” și au votat alături de PSD. Astfel, toate aceste propuneri ale noastre, care erau clar în avantajul oneștenilor și i-ar fi lăsat să respire cât de cât și pe micii întreprinzători, au fost respinse. În semn de protest față de modul în care s-au comportat cei care conduc Oneștiul și modul în care au întors votul inițial, cu o practică fără legătură cu dezbaterea civilizată, am părăsit sala de ședințe. Nu putem fi de acord, într-un oraș la pământ, cu sugrumarea celor care mai oferă 1-2 locuri de muncă.

Îmi pare rău, am venit cu propuneri concrete, am încercat, dar asta s-a decis, pentru că ei sunt mai mulți. Oneștenii culeg ce au votat”, este mesajul postat pe facebook de șeful PNL Onești, Constantin Lazăr.

Pesediștii au replicat printr-un text postat de o anume Andreea Velișcu, distribuit mai departe în mediul online inclusiv de primarul Nicolae Gnatiuc.

“PNL Votează în CL după interesele personale!

Controversatul om de afaceri Constantin Lazăr, fost candidat la funcția de primar, actual consilier local, instigă oneștenii la ură împotriva conducerii Primăriei Onești prin dezinformare!

Haideți să vedem în jurul căror interese se învârt voturile celor din PNL!!! Dând dovadă de imaturitate și lipsă de respect față de cei care i-au votat să îi reprezinte, consilierii PNL au părăsit sala de consiliu în toiul ședinței! Motivul pentru care au făcut asta este invocat normal, pe site-urile de socializare, în felul următor: Nu vor creșterea taxelor, pentru bunăstarea oneștenilor! Ce au uitat să specifice explicit este faptul că era vorba despre creșterea taxei pe clădirile nerezidențiale și creșterea taxei de salubritate pe angajat!

Fiecare dintre consilieri au interese proprii după cum urmează: Elena Pașcu Apăvăloaie posedă un cabinet de avocatură, unde nu vrea să achite taxe! Avocatul Ene, la fel! Florian este în aceeași situație! Zarzu are spațiu comercial, nici el nu vrea să achite taxe, Lazăr se opune creșterii taxei pe salubritate pe angajat, acțiune de așteptat, de altfel, el fiind cunoscut și pentru că nu-și plătește angajații cu lunile, după cum spun unii foști angajați. Așadar, oameni buni! Aceste taxe urmează să fie susținute de către persoanele juridice! Nicidecum nu vizează omul de rând, la care fac PNListii referire!!! Ei doresc să achite taxe mai mici decât oamenii simpli (persoanele fizice), așa înțeleg ei să apere interesele Oneștenilor! Vor să crească taxele pentru persoanele fizice pentru a le susține lor afacerile!!

Tot despre Lazăr vă putem spune că este omul de casă al CRAB, al cărui director până de curând a fost Găina, demis de curând din funcție de primarul Bacăului, pentru incompetență! Lazăr are contracte directe cu aceștia, căci consiliul de administrare al CRAB este coordonat de PNL Bacău! Cei care au lăsat oneștenii fără apă timp de o săptămană în prag de sărbători!!!

Urmăriți ședințele de consiliu și observați prezența halucinantă a omului de afaceri Lazăr! Participă la o ședintă din cinci, nu are niciun punct de vedere, purtătorul de cuvânt fiind Pașcu Apăvăloaie, cea care, de altfel, îi scrie și postările pe Facebook (se pare), pentru că el nu e capabil să lege două cuvinte”.

Interesant este că aceeași consilieri locali PSD și PNL își dăduseră mâna mai devreme, împreună cu cei ai PSRo și cu viceprimarul Laura Abageru în problema apei, participând cu toții la discuțiile cu conducerea CRAB, în urma cărora a fost reluată furnizarea apei în Onești.