Nadia Comăneci împlinește, astăzi, 55 de ani, prilej cu care am decis să republicăm un interviu pe care Zeița de la Montreal” l-a acordat publicației UNU PE TROTUȘ, în urmă cu aproape un an. Chiar dacă face referire mai mult la sărbătoarea Crăciunului, am considerat că un interviu cu Nadia nu are cum să nu fie atractiv în orice moment.

 

nadia-1nadia-2

 

                                                               

„Zeiţa de la Montreal” a rememorat, în exclusivitate pentru cititorii „UNU pe Trotuş”, o mică parte din clipele petrecute de Crăciun în oraşul natal, pe când era un simplu copil şi făcea năzbâtii la fel ca noi toţi la vârste fragede. Mesajul Nadiei este direct şi curat, precum exerciţiile sale din urmă cu aproape 40 de ani, din acea seară de vis de la Montreal.

Patine cu rotile de la “Moş Gerilă”

Despre Nadia Comăneci s-au scris miliarde de rânduri. Nu e de mirare. Planeta-ntreagă vrea să ştie în permanenţă ce face prima gimnastă perfectă a epocii moderne. Solicitată din toate părţile, oneşteanca noastră îşi găseşte mereu timp pentru fiecare. Americanii, niponii, australienii, francezii, canadienii, argentinienii şi alţii. Mulţi, mulţi alţii. Toţi sunt pe urmele ei. Zi de zi, oră de oră. Orice spaţiu în care se află Nadia nu va fi niciodată de ajuns cât să ne încapă pe toţi.

 Ce semnificaţie are Crăciunul pentru Nadia Comăneci?

Crăciunul este una dintre cele mai importante sărbători din an, un moment în care eşti aproape de familie. Crăciunul reprezintă o perioadă plină de magie, de dragoste, de credinţă.

Ce-ţi mai aminteşti despre sărbătorile Crăciunului, pe care le-ai petrecut la Oneşti?

Participam cu mare bucurie la împodobirea bradului, aşteptam cu nerăbdare acele clipe când puteam să pun în brad globurile, instalaţia de brad, beteala. Acea bucurie o simt şi astăzi, cred că mulţi dintre noi resimt această emoţie.

Te duceai cu colindul, cu pluguşorul? Cu cine mergeai şi pe ce cheltuiai banii strânşi?

Colindam cu fratele meu, cu prietenii de la clubul sportiv şi cu cei din jurul casei. În perioada copilăriei mele nu se dădeau bani, primeam multe dulciuri şi fructe. Îmi plăcea mult expresia oamenilor care ne deschideau uşa, bucuria din ochii lor de a fi colindaţi, vorbele frumoase pe care ni le spuneau chiar şi atunci când mai greşeam versurile.

Ce cadou ţi-ai dorit cel mai mult de Moş Crăciun şi nu l-ai primit?

Am fost un copil rezonabil, nu îmi doream lucruri pe care “Moş Gerilă”, da, mai ţineţi minte!, aşa i se mai spunea, pe atunci, lui Moş Crăciun, nu le putea aduce. Am primit lucruri pe care mi le doream, ţin minte patinele cu rotile sau bicicleta primite când eram copil.

Care a fost darul cel mai frumos pe care l-ai primit de Crăciun?

Toate erau frumoase, erau unice. Pe unele mi le doream şi era o surpriză frumoasă că Moş Crăciun ştia de acest lucru, alte cadouri mă surprindeau prin faptul că nu mă aşteptam la ele. Cred că am fost un copil cuminte, deoarece primeam cadouri frumoase, nu-i aşa?!

Ai fost vreodată tentată să-l tragi de barbă pe Moş Crăciun?

Nu, ăsta ar fi fost un semn rău. Nu voiam să-l supăr pe Moş, el îmi aducea lucruri frumoase, cadourile pe care mi le doream.

Nu ştie să mintă

 Am înţeles. Dar o minciună gogonată nu se poate să nu fi spus vreodată, ca şi copil! Toţi am făcut asta!

Copil fiind am fost tentată să spun multe minciuni. Majoritatea erau depistate de părinţi, profesori sau antrenori, cred că nu eram foarte bună la asta.

Atunci spune-mi măcar care e cea mai mare boacănă pe care ai făcut-o în copilărie?

O să mă leg de această perioadă. Când aveam patru ani, părinţii puneau în brad bomboane. Îmi doream mult o bomboană frumos împachetată în staniol, şi am tras una din brad. Acesta s-a destabilizat şi a căzut peste mine! Nu a fost vina mea, nu-i aşa? (zâmbeşte) Bomboana a fost prea bine legată în brad şi eu mi-o doream foarte mult! Aveam ceva forţă!

Când ai aflat că Moş Crăciun nu există?

Cum, nu există Moş Crăciun?!!! Cred că ai o informaţie greşită, sau doreşti să mă testezi!

nadiacomaneci Sărmăluţele, preferatele campioanei

 Ce preparat culinar nu-ţi lipseşte niciodată de pe masa de Crăciun?

Îmi place să serbăm Crăciunul în familie, asta îmi permite să prepar minunatele sărmăluţe în frunze de viţă de vie.

Cum s-a pregătit Dylan pentru Crăciun, i-a scris deja scrisoarea Moşului?

Dylan scrie de ceva timp scrisori lui Moş Crăciun. Deja a scris şi a trimis scrisoarea prin poştă Moşului. A vrut să se asigure că ajunge la timp şi Moş Crăciun va putea să-i pregătească tot cadoul.

 

O urare pentru oneşteni, ca de final?

Le doresc tot binele, multă sănătate şi forţa de a depăşi problemele din viaţa lor.

 

7 – note de 10 a primit Nadia Comăneci la Jocurile Olimpice de la Montreal, calificativ care nu mai fusese acordat niciodată până atunci vreunei gimnaste.

 

10 – ani de căsnicie au împlinit Nadia Comăneci şi Bart Conner, în 2016. Cei doi au împreună un fiu, Dylan Paul, născut pe 3 iunie 1996.