Activităţile desfăşurate de polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Bacău, în perioada premergătoare sărbătorilor de iarnă vor viza creşterea gradului de siguranţă şi protecţie a cetăţenilor prin protejarea persoanei, a patrimoniului, prin siguranţă stradală şi rutieră și asigurarea climatului de legalitate mediului de afaceri.
În perioada sărbătorilor de iarnă (Naşterea Domnului-Crăciunul, Anul Nou şi Boboteaza), atât la nivel național, cât și la nivel județean, se organizează multiple activităţi în spaţiul public, cu participarea unui număr mare de persoane. Şi în acest an se vor înregistra aglomerări de persoane în centrele civice ale localităților urbane și în staţiunile turistice de agrement montane, sporirea valorilor de trafic pe căile rutiere şi feroviare, precum şi o creştere a activităţilor comerciale specifice sezonului de iarnă.
Ca în fiecare an, prioritare sunt misiunile de menținere și asigurare a ordinii publice care se vor desfăşura la nivel judeţean şi la care se preconizează participarea unui public numeros.
În acest context, la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bacău a fost întocmit un Plan propriu de măsuri, precum şi un Plan de măsuri în sistem integrat, împreună cu celelalte instituţii cu atribuţii pe linia asigurării climatului de ordine şi siguranţă publică.
Astfel, toate structurile operative ale inspectoratului vor adopta măsuri specifice pentru menţinerea ordinii şi siguranţei publice în localităţi, iniţierea de acţiuni pentru prevenirea şi combaterea infracţiunilor cu violenţă, evaziunii fiscale şi a altor fapte care aduc prejudicii patrimoniului public şi privat, precum şi pentru prevenirea şi combaterea cu fermitate a fenomenului infracţional şi contravenţional din domeniul silvic.
De asemenea, Compartimentul de Analiză si Prevenire a Criminalităţii desfăşoară campania locală de prevenire a infracţiunilor „NU DEVENI VICTIMĂ DE SĂRBĂTORI!” care are ca scop informarea cetăţenilor în ceea ce priveşte conduita preventivă şi reducerea riscului de victimizare a populaţiei în perioada sărbătorilor de iarnă.
În acest sens, vor fi difuzate 6 spoturi audio privind prevenirea furturilor din locuinţe, prevenirea furturilor din buzunare/genţi/poşete, prevenirea furturilor din autoturisme, şi utilizarea materialelor pirotehnice în principalele centre comerciale din judeţul Bacău.
Totodată, poliţiştii de prevenire alături de poliţiştii de proximitate desfăşoară activităţi preventive de informare în locurile publice, în special cele aglomerate (supermarket-uri, parcări ale imobilelor sau parcări ale marilor magazine, pieţe, târguri, mijloace de transport în comun, străzi şi artere intens circulate, dar şi în zonele periferice, slab iluminate sau accesibile, dar favorabile furturilor din auto sau tâlhăriior, de exemplu).
Toate au rolul de a sensibiliza cetățenii cu privire la necesitatea adoptării unor măsuri de autoprotecție dar şi pentru a prezenta consecințele ce decurg din comiterea de infracțiuni.
Campania naţională de prevenire a furturilor din lcouinţe „PAZA BUNĂ TRECE PRIMEJDIA REA” în colaborare cu Groupama care are ca scop informarea cetăţenilor din judeţul Bacău cu privire la modalităţile de prevenire a furturilor din locuinţă.
În acest context, deşi în ultimii ani tendinţa a fost una descrescătoare la nivel naţional, acest tip de criminalitate a reprezentat constant un domeniu prioritar de acţiune preventivă a Poliţiei Române şi ca atare poliţiştii de prevenire sunt prezenţi, mai ales în această perioadă, alături de poliţiştii de proximitate, în tot judeţul Bacău, desfăşurând activităţi de informare atât în cartierele unde s-au înregistrat astfel de fapte sau care sunt predispuse la săvârşirea acestora cât şi în zonele aglomerate, cu flux mare de populaţie, pentru discuţii libere şi distribuirea de materiale informative.
Pe lângă aceste campanii specifice, poliţiştii de prevenire sunt prezenţi şi în unităţile de învăţământ din judeţ unde interacţionează direct cu elevii şi cadrele didactice pe diverse teme ca: violenţa în şcoală, bullying, siguranţa în mediul online, siguranţă rutieră, traficul de persoane, consumul de alcool, tutun şi droguri, abandonul şcolar şi anturajul nepotrivit, prevenirea delincvenţei juvenile şi a victimizării minorilor.
Sursa: comunicat de presă IPJ Bacău