Fostul președinte al României, Ion Iliescu, a fost audiat, azi, la Parchetul General, ocazie cu care a aflat că a dobântit calitatea de inculpat în Dosarul Mineriadei, fiind acuzat de infracțiuni contra umanității.

Ion Iliescu nu a făcut niciun fel de declarații cu privire la acest lucru, în momentul în care a părăsit sediul Parchetului General. În schimb, a vorbit avocatul acestuia, Adrian Georgescu: “Domnul Iliescu a luat act de calitatea de inculpat, urmează să ne pregătim apărarea. Acest dosar a fost redeschis în 2014 printr-o ordonanță dată de fostul procuror general Nițu. O să vedem ce-i acolo, o să evaluăm materialul dosarului și o să primiți toate informațiile”.

Ion Iliescu a fost pus sub acuzare de infracțiuni contra umanității alături de mai multe persoane, printre care fostul prim-ministru Petre Roman, fostul șef al SRI, Virgil Măgureanu, Gelu Voican Voiculescu și Miron Cozma, liderul minerilor din Valea Jiului, la acel moment. Inițial, Ion Iliescu a avut calitatea de martor în Dosarul Mineriadei.

Punerea în mișcare a acțiunii penale față de inculpații din acest dosar a fost dispusă încă de pe 23 decembrie 2016, de către procurorii militari din cadrul Parchetului Înaltei Curți de Casație și Justiție. Din probatoriul administrat a rezultat că în perioada 11-15 iunie 1990, persoanele inculpate au acționat împotriva manifestanților din Piața Universității din București organizând și coordonând un atac generalizat și sistematic.