Proiectul de hotărâre privind nivelul taxelor și impozitelor locale în Onești pentru anul 2017 conținea, în forma inițială, o dispoziție potrivit căreia proprietarii de clădiri și terenuri neîngrijite, situate în intravilan, ar fi urmat să fie impozitați cu 500%. Această prevedere a fost eliminată după ce în discuție a fost adus numele lui nea Ilie, bărbatul acela care trăiește în condiții improprii, într-o clădire ca vai de ea, fără geamuri și fără căldură, la intrarea în Satul Catolic.
Nea Ilie ar fi fost direct afectat de această măsură, chiar dacă majorarea impozitului cu 500% pentru clădirile și terenurile neîngrijite, deținute în interiorul orașului, avea ca scop, în primul rând, determinarea proprietarilor imobilelor/terenurilor respective să le redea circuitului economic sau comercial.
Pentru că nimeni nu și-a bătut capul să găsească o formă prin care proprietarilor imobilelor/terenurilor lăsate în paragină să li se forțeze mâna ca să-și reabiliteze/curețe proprietățile, dar în același timp oameni precum nea Ilie să fie scutiți de această supraimpozitare, cel mai comod a fost scoaterea cu totul a acestei dispoziții din proiectul respectiv.
Prin urmare, proprietarii de imobile degradate din Onești nu vor avea niciun motiv să se grăbească să-și reabiliteze clădirile, iar acestea vor continua să dea un aspect urât orașului, de neîngrijit, chiar de părăsit. “Este foarte trist când mergi pe stradă și vezi atâtea dărăpănături. Ca să nu mai zic că este și total inestetic, mai vine dracu’ în vizită în orașul ăsta! Haide, dom’le, să fim serioși, stătea orașul ăsta în banii lui nea Ilie, ce să zic! Puteau, foarte ușor, să le ia banii celor care au atâtea spații comerciale și nu scad chiria nici în ruptul capului, iar pe nea Ilie să-l sară de la plată!”, ne-a spus un bărbat, de profesie inginer.
Printre cei care au scăpat de supraimpozitarea de 500% se numără și fostul consilier PSD Ioan Tofan. Acesta deține, prin societatea Alimon, mai multe spații comerciale aflate într-o stare avansată de degradare, printre care și fostul restaurant Moldova, de lângă magazinul Flanco. Tofan este doar unul dintre beneficiarii acestei decizii – de renunțare la supraimpozitare – care a fost determinată, culmea, de consilierii liberali. Ei au fost cei care l-au adus în discuție pe nea Ilie, când s-a pus problema majorării cu 500% a impozitului pentru clădirile și terenurile neîngrijite, situate în intravilanul Oneștiului.
În momentul de față, în Onești sunt foarte multe spații comerciale goale, însă acestea sunt aproape intangibile pentru micii comercianți, din cauza chiriilor foarte mari pe care le solicită proprietarii imobilelor respective. Sunt persoane care au și câte 4-5 spații comerciale fiecare, dar mai bine stau cu ele închise decât să scadă din prețul chiriei.
Începând cu 1 ianuarie 2016, consiliile locale pot majora impozitul pe proprietăți până la 500%, pentru clădirile și terenurile neîngrijite, situate în intravilan. Această prevedere, cuprinsă în Noul Cod Fiscal, îi obligă practic pe proprietari să investească în renovări, astfel încât proprietățile lor să nu fie încadrate în categoria celor neîngrijite sau degradate.