Dacă la ceremonialul militar și religios cu depuneri de coroane și jerbe de flori au ajuns în număr destul de mic, oneștenii s-au revanșat câteva ore mai târziu, când s-au adunat, cu mic, cu mare, pe platoul din fața Casei de Cultură.

Chiar mai devreme de ora de start (n.r. – 17.00) anunțată de autoritățile locale pentru petrecerea de Ziua Națională, zeci de oneșteni au format cozi uriașe în dreptul corturilor de unde urma să fie împărțite cele aproximativ 2.000 de porții de fasole cu cârnați.

În vacarmul și îmbulzeala create, un bărbat a dat peste o oală imensă plină cu mâncare, împrăștiind pe jos bunătate de fasole cu cârnați, pe puțin 100 de porții!

Proprietarului restaurantului care pregătise iahnia nu i-a rămas altceva decât să ridice din umeri. Îmi pare rău de toată munca noastră și că, în loc să ajungă pe mesele oamenilor, atâta mâncare s-a risipit în mod stupid, a spus acesta.

Ăștia suntem, n-avem ce-i face! Au tăbărât unii pe mâncare mai ceva ca hunii! La mulți dintre oameni n-am sesizat nici urmă de civilizație!”, a comentat un domn care venise să se bucure de sărbătoare împreună cu soția.

Cele aproximativ 2.000 de porții de fasole cu cârnați s-au risipit cât ai clipi, astfel că persoanelor care au ajuns puțin mai târziu în Piața Catedralei nu le-a rămas altceva decât să se mulțumească cu recitalurile oferite de Corina Chiriac și Daniela Condurache.