Veste excelentă pentru tinerii din Onești care nu au încă o casă a lor: anul viitor urmează să înceapă lucrările de construcție a unui număr de 60 de locuințe de tip ANL.

Se are în vedere construirea a două blocuri, pe strada Libertății, în apropierea restaurantului La Cleanu. Din cele 60 de locuințe, un număr de 40 vor fi apartamente cu două camere, iar restul de 20 vor fi garsoniere. Proiectul a fost deja aprobat și urmează a fi finanțat în proporție de 90 la sută dintr-un împrumut nerambursabil obținut de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, în timp ce contribuția autorităților locale oneștene va fi de 10 la sută.

Conform proiectului, branșamentele la utilități și amenajarea zonei (turnare de alei, garduri împrejmuitoare, etc.) cad în sarcina Primăriei Onești.

Fondul de locuințe ANL din Onești se ridică la aproximativ 90 de locuințe, în timp ce numărul cererilor se aproapie de 300. Anul acesta, primarul Nicolae Gnatiuc a putut acorda 15 repartiții în locuințele ANL, după ce acestea s-au eliberat din diverse motive (chiriașii nu mai îndeplineau condițiile cerute de lege în acest sens, au renunțat de bună voie pentru că și-au achiziționat o casă sau au fost evacuați din cauză că au acumulat datorii mari la plata chiriei și a utilităților).

Programul de construcții de locuințe pentru tineri se adresează tinerilor cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani, care nu își permit să-și cumpere o casă. Locuințele de tip ANL sunt destinate exclusiv închirierii, deși la un moment dat se vorbea despre faptul că acestea ar urma să fie scoase la vânzare.