Grădinița din cartierul TCR, despre care ziarul UNU PE TROTUȘ scria în urmă cu un an, la sesizarea unor părinți care aveau copiii acolo, că va fi închisă deoarece ar face obiectul unor interese imobiliare, și-a găsit locatari noi. Printr-o Hotărâre de Consiliu Local, din data de 17 noiembrie 2016, grădinița în cauză a fost trecută în administrarea Consiliului Local Onești și urmează a fi predată preoților.

Fosta grădiniță din TCR va deveni clădire administrativă a Protopopiatului Onești, după cum a confirmat primarul orașului, Nicolae Gnatiuc, chiar în cadrul ședinței de consiliu amintită, când a fost chestionat pe această temă de unul dintre aleșii locali. “Ori că o lua un om de afaceri, ori că a ajuns la preoți, este tot aia! Din păcate, azi grădinița nu mai există! Mă întreb ce o să se întâmple dacă o să fie din nou copii mulți în TCR? Nu toată lumea are posibilitatea să-i ducă la grădinițele din oraș, de parcă am avea toți câte o mașină în fața casei!”, a comentat o doamnă care a avut copilul la grădinița din TCR, până ca aceasta să fie închisă.

prescolari-coperta-printSpuneam că UNU PE TROTUȘ a abordat acest subiect încă de acum un an.  Iată ce se scria în articolul “Preșcolari nerentabili, în momentul în care despre închiderea grădiniței din cartierul TCR se vorbea doar pe la colțuri, cu mențiunea că speculațiile privitoare la viitoarea destinație a imobilului erau numeroase. În aceste condiţii (n.r. – oficial, grădinița s-a închis pentru că nu ar fi fost suficienți copii, la vremea respectivă purtându-se o întreagă discuție pe marginea metodologiei privind înființarea unei formațiuni de studiu la acest nivel educațional, textul de lege spunând că <în învăţământul preşcolar grupa cuprinde în medie 15 copii, dar nu mai puţin de 10 şi nu mai mult de 20>), bănuielile părinţilor copiilor de la grădiniţa din TCR privind existenţa anumitor interese imobiliare vizavi de clădirea în care încă mai funcţionează această unitate de învăţământ par să capete sens. Aceştia ne-au semnalat un aspect interesant. <Bine, am înţeles, grădiniţa din TCR se închide fiindcă sunt copii puţini, dar ce ne facem cu celelalte grădiniţe din oraş, unde grupele au depăşit cu mult limita maximă admisă?!!! Ele nu cumva funcţionează în afara legii? La unele grădiniţe dorm copiii şi câte doi în pat, iar aici văd că nu mai e nicio problemă!>, ne-a spus o mamă revoltată.

Chiar dacă nu o afirmă apăsat – <nu avem nicio probă, e doar o presupunere, dar prea se leagă toate> – părinţii preşcolarilor din TCR sugerează faptul că închiderea grădiniţei este rezultatul unei strategii puse la cale din timp. <Este o intuiţie a mea, posibil să mă şi înşel, dar tare mi-e că a fost o tactică a lor. Păi, la grădiniţa asta n-au fost niciodată probleme de efectiv până în momentul în care au început să plece, din senin, una câte una, toate cadrele didactice calificate. Au rămas nişte doamne educatoare în vârstă, tot respectul pentru dânsele, dar ele nu mai au răbdare cu copiii, cum au cele tinere>”.

Grădinița care va deveni clădire administrativă a Protopopiatului nu este prima din Onești căreia i-a fost schimbată complet destinația pentru care a fost construită. În timpul administrației Emil Lemnaru, același lucru s-a întâmplat și cu grădinița de pe strada Victor Babeș, acolo unde astăzi funcționează unul dintre cele mai moderne centre medicale din oraș.

Revenind, la vremea la care a apărut materialul “Preșcolari nerentabili”, se bănuia că în spatele acestei afaceri s-ar afla directorul de atunci al Școlii Gimnaziale “George Călinescu” (fosta nr. 8), în cadrul căreia funcționa grădinița din TCR. Acest lucru nu numai că nu a fost adevărat, dar profesorul Lucian Săbăreanu a și fost îndepărtat între timp din funcția pe care o ocupa (după alegerile locale din vară), fără să i se dea niciun fel de explicații.

Protopopiatul Onești cuprinde 73 de parohii, 4 mănăstiri și 3 schituri, iar de la 1 martie 2016 protopop al Protoieriei Onești este părintele Ioan Bârgăoanu, acesta înlocuindu-l pe părintele Constantin Alupei.

Pe de altă parte, tot în ședința de pe 17 noiembrie, consilierii locali au votat în unanimitate pentru acordarea unui sprijin financiar de la bugetul local pentru unități de cult  aparținând cultelor religioase recunoscute în România (n.r. – este vorba despre 120.000 de lei) și pentru aprobarea Planului Urbanistic de Zonă (PUZ) “Construire Capelă Mortuară” de către Parohia Ortodoxă “Sfântul Nicolae”.